8 April 2020
Home / Articole / Eurobondurile româneşti copiază succesul celor greceşti: investitorii internaţionali se năpustesc să ne crediteze

Eurobondurile româneşti copiază succesul celor greceşti: investitorii internaţionali se năpustesc să ne crediteze

Emisiunea de obligaţiuni (1 miliard de euro) lansată recent de ministerul finanţelor pe piaţa internaţională a fost supra-subscrisă de 4 ori, la un randament de circa 5,2%. Este aparent paradoxal. De ce s-ar năpusti grupurile financiare să crediteze un stat cu deficit bugetar cronic, în criză economică şi în cvasi-imposibilitatea de a-şi achita obligaţiile financiare curente – rambursarea de TVA, plata salariilor? De ce ar fi cineva încântat să investească într-un stat unde, pentru prima oară în istorie, FMI a făcut rabat de la regula care îl împiedica să crediteze direct guvernul, asigurând bani pentru plata pensiilor?

Cazul României chiar nu mai este atât de strident după ce piaţa financiară s-a repezit să cumpere obligaţiunile emise de Grecia (emisiunea a fost supra-subscrisă de 3 ori în câteva ore) – un stat aproape eşuat, a cărui solvabilitate atârnă în bună măsură de compromisul pe care este dispusă să îl îndure Germania – la un randament de 6,35%? De ce?

Răspunsul? Tocmai din motivele amintite. Nu, investitorii nu sunt nici naivi nici iraţionali; apropos, încă nu am aflat ca vreun expert preocupat de „eşecul pieţei” să se lamenteze în legătură cu euforia cu care bancherii creditează aceste state sub-prime. Investitorii înţeleg perfect situaţia, anume că Grecia este too big to fail, că România probabil va rămâne too big to fail. Având spatele asigurat de acordurile de împrumut cu FMI sau Comisia Europeană, bondurile româneşti sau greceşti sunt practic risk-free. Cu garanţia mai mult sau mai puţin explicită oferită de FMI sau de ţările bogate din UE, bondurile româneşti sunt aproape la fel de sigure ca titlurile de stat americane sau germane. În plus, faţă de SUA sau Germania, Grecia şi România se oferă să plătească o dobândă dublă.

În aceste condiţii cine nu s-ar înfige la o bucăţică din tortul datoriei României? Unde în lume mai poţi cumpăra titluri de stat fără risc şi cu o rată a dobânzii de 5%?

Realitatea este îngrijorătoare. Piaţa financiară mondială este sufocată de lichiditate, datorită politicilor monetare puternic expansioniste implementate de Fed sau ECB. Hazardul moral este în floare şi niciun risc nu pare excesiv. Veşti bune pentru guvernele cu visteria goală, veşti proaste pentru contribuabili.

0 Shares
Share
Tweet
Share