28 October 2020
Home / Tălâmbul economic / Eu vreau să se închidă hipermarketurile fiindcă… îmi place să merg la piață

Eu vreau să se închidă hipermarketurile fiindcă… îmi place să merg la piață

Și mă doare în cot de restul lumii care nu are timp să meargă la piață, căreia nu îi place să meargă la piață sau care vrea să cumpere produse din import.

Cam așa poate fi rezumată opinia mai multor români care au intrat în direct ieri la talkshow-ul lui Moise Guran de la Europa FM. Reacția unei doamne a fost adorabilă:

– Ce părere aveți de propunere?

– Nu mă deranjează, oricum în hipermarketuri găsești doar alimente nesănătoase. Eu prefer să mă duc la piață, să cumpăr ouă de la țărani.

– Păi și cum procedați, îi întrebați pe țărani cu ce au hrănit găinile?

– Ah, nu, știți… eu locuiesc într-un oraș mic, aici sunt prietenă cu țăranii.

Cam acesta a fost nivelul discuției, atât cât am apucat din ea, fiind în mașină în drum spre universitate. Cred că la final și Moise Guran a rămas un pic debusolat. Fiindcă exact când te aștepți mai puțin, exact atunci când crezi că adevărul este atât de simplu și absolut evident pentru toată lumea, tocmai atunci îți dai seama că poporul crede contrariul. Nația noastră are un talent irezistibil: este maestră la filozofia nimicului. Când îi ceri să proceseze niște fenomene mai complicate, ca de pildă participarea la alegerile politice, n-ai cu cine, acolo gândește simplist și votează ca turma. Dar te-ai aștepta ca, dacă îi ceri părerea în legătură cu un lucru elementar, să fie în stare să-ți răspundă la fel de simplu. Greșit! Exact în acestă situație începe ea să filozofeze și să îți explice că lucrurile sunt mult mai complicate decât în aparență, că diavolul se ascunde în detalii etc. De exemplu: îi ceri cuiva să îți spună cât fac 2 + 2. Credeți că o să spună 4? Nu. O să înceapă să se gândească: dar dacă este o întrebare capcană, dar dacă depinde de cine întreabă… și tot așa.

not-sure-if-blind-or-stupid

Și de parcă nu ar fi de ajuns, toată această salată de sofisme ți-o livrează la pachet cu principiul socialist de bază: să moară capra vecinului. “Lasă se se închidă hipermarketurile, că sunt bogate”. Desigur, nimeni nu s-a gândit că hipermarketurile există tocmai din cauza economiilor de scară și a avantajului de a oferi clientului un coș de produse mai ieftin decât ar putea fi cumpărat din altă parte. “Lasă, că o să plătim mai mult țăranilor, să trăiască și ei săracii”. Ei, uite asta cred că salvează situația. Românul, chiar dacă e invidios, măcar este și generos.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share