18 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Este prioritar ca statul să-și crească investițiile? Nici vorbă!

Este prioritar ca statul să-și crească investițiile? Nici vorbă!

Ce este prioritar să facem în România? Unii spun că autostrăzi, alții – atragerea fondurilor europene; unii susțin că statul trebuie să aloce mai mult educației, alții că de fapt ar trebui să ne specializăm în turism și agricultură. Indiferent de ținta specifică avută în vedere, opiniile acestor oameni se deosebesc doar la nivel de detaliu; ei nu se înțeleg pe ce anume să cheltuiască statul banii mai întâi. Dar toți sunt de acord că este prioritar ca statul să investească în ceva, numai să o facă odată.

Ideea este greșită. Ultimul lucru care este bine să se întâmple într-un stat atât de corupt și pus pe jaf ca al nostru este creșterea cheltuielilor sau a investițiilor publice. Atunci când calitatea administrației publice este incomparabil mai proastă decât cea a statelor occidentale, nici nu încape vorbă că trebuie să lăsăm cât mai puține resurse în mâna statului; nici nu are sens să intrăm în detalii sau în argumente mai profunde pro sau contra intervenției statului. Pur și simplu administrația noastră politică este furnizoarea unui imens „rău public” și nu poți să-i lași spațiu de acțiune.

Conform studiului Helping Firms Grow realizat de Comisia Europeană, în România calitatea administrației publice este unul din factorii majori care împiedică bunul mers al economiei. Potrivit Corruption Perceptions Index 2013, România nu este întrecută decât de Bulgaria la nivelul coruptiei și scade în clasament. Dar nici nu trebuie să ne referim la rapoarte savante, este suficient să privim cum se succed pe bandă rulantă arestările foștilor miniștri sau decidenți de rang înalt pentru a avea o imagine clară asupra climatului insalubru din politica românească.

În plus, conform clasamentului Democracy Index 2013, realizat de The Economist Intelligence Unit, România este lanterna roșie a Europei la calitatea proceselor democratice. Țara noastră este inclusă în grupa țărilor cu democrație defectuoasă (flawed democracy) și se află pe locul 60 în lume, la egalitate cu Peru și în urma tuturor țărilor europene. Această constatare este notabilă deoarece calitatea administrației publice se află în strânsă legătură cu soliditatea democrației. Acolo unde deficitul democratic este important, adică acolo unde clasa politică nu este răspunzătoare pentru faptele sale, ea tinde să guverneze arbitrar.

Realitatea este, așadar, că România nu se poate bizui pe guvernanți onești, dedicați intereselor societății. Țara nu este guvernată, ci este controlată de grupuri de interese puse pe o căpătuială rapidă. A nu ține cont de această situație și a cere ca statul să-și asume un rol mai important în economie (sub indiferent ce aspect), este o dovadă de senilitate politică.

risipa guvernului

Ideea că guvernul trebuie să investească mai mult, în construcția de infrastructură sau în agricultură este sinucigașă economic. În România orice achiziție publică se face la un multiplu față de nivelul normal al prețului și 1 leu din patru vărsați la buget se scurge direct în buzunarele celor corupți.

În România nu este prioritar ca statul să facă ceva. Doamne-ferește să mai risipească și alți bani! Prioritar este contrariul, anume ca statul să facă cât mai puțin. Minimizarea statului – fără a pune în pericol viața categoriilor sociale dependente de sistemele etatiste actuale, precum pensionarii – reprezintă cel mai urgent și important lucru pe care îl putem face. Reducerea atribuțiilor statului ar contribui mai mult la eliminarea corupției decât două DNA-uri la un loc. Nu mai zic că restrângerea statului ar permite reducerea semnificativă a poverii fiscale și a barierelor birocratice care blochează inițiativa antreprenorială și dezvoltarea economică.

 ***

Acest articol a fost publicat inițial pe Anacronic.

0 Shares
Share
Tweet
Share