22 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Este oficial: România vrea să depășească Burundi la povara impozitării

Este oficial: România vrea să depășească Burundi la povara impozitării

Că tot se discută despre creșterea fiscalității zilele astea, cred că este nimerit să înțelegem foarte clar unde ne aflăm. Și pentru că nu am mult timp o să vă spun simplu: ne aflăm între Zimbabwe și Burundi. Așa arată raportul Paying Taxes 2013 al Băncii Mondiale și PwC, care măsoară greutatea poverii fiscale în țările lumii. Studiul ia în considerare trei criterii: rata totală a impozitării, numărul de ore necesar pentru plata impozitelor și numărul de plăți fiscale necesar de efectuat. Luând în calcul aceste elemente rezultă că, în ansamblu, România se clasează pe locul 136 în lume, adică la coada… „universului cosmic”. Sub noi se află Zimbabwe și Tanzania, un pic mai jos Belarus (cea mai socialistă țară din Est) și la mare distanță, pe locul 91, Bulgaria. Imediat deasupra noastră, pe poziția 137 se află Burundi, pe care înțeleg că guvernul și-a propus să o întreacă.

Povara fiscala

În România salariatul dispune, după un calcul simplificat, de maxim 42% din produsul muncii sale. Restul de 58% se duce pe principalele mari impozite (aplicate diferențiat: CAS total 31,3%; CASS total 11,5%; ANOFM 1,25%; Impozit pe venit 16%; TVA 24%). Salariul net reprezintă 55% din costul total al forței de muncă, cu alte cuvinte, ca să recompenseze munca salariatului cu 1000 de lei firma trebuie să plătească 1820 de lei; este ca și cum ar mai ține pe cineva în cârcă. Și chiar ține pe cineva: statul român, care printr-o pădure de reglementări și legi îi dictează practic în ce poziție să stea, unde să meargă și când să se întoarcă.

Dacă am adăuga toate celelalte impozite generale sau locale pe care le plătește un om mediu, de la impozitul pe proprietate (casă, mașină) până la acciza la benzină sau alcool (plus rovinieta) probabil am descoperi că dispunem de o parte considerabil mai mică din ceea ce producem, decât lasă să se întrevadă acest calcul simplificat.

În această țară, în această situație, guvernul se gândește să crească impozitarea??

UPDATE

M-am gândit să pun față în față și aceste grafice, ca să vedem unde ne situăm exact (click pentru mărire):

Numarul platilor Romania Africa

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share