27 October 2020
Home / Articole / Este la ofertă: 10 ani fără taxe!

Este la ofertă: 10 ani fără taxe!

Capitalismul e superb. În capitalism fiecare dintre noi este ținut să respecte nevoile și dorințele celorlalți, ba chiar să vină în întâmpinarea lor dacă vrea să facă un ban. Și pentru că antreprenorii sunt conectați la preferințele cumpărătorilor, piața îți livrează exact ce vrei: vrei pantofi? – îți dă pantofi; vrei mașini? – îți dă mașini.

Ei bine, de ceva timp încoace comercianții s-au prins care este cea mai mare dorință a românilor. Una care chiar animă pe toată lumea, indiferent de statutul sau apartenența la un grup social. De la studenți până la pensionari, de instalatori până la contabili, toată lumea își dorește cu ardoare să scape de taxe. Sau să scadă taxele. Birurile sunt atât de mari în România încât această atitudine nici nu este de mirare. Iar dintre toate birurile impuse de baronii guvernamentali, cel mai urât – impozitul de care toată lumea s-a săturat până în gât (chiar s-au făcut sondaje în acest sens) – este TVA. Vreți dovada?

TVA la oferta

Și încă nu ați văzut nimic. Dovada supremă că marketingul a devenit libertarian, cum zice Ionuț Bălan, este în reclama de mai jos:

Visa - scutire de taxe

Nota bene, nu m-aș fi gândit că tocmai una din companiile profund interesate de combaterea evaziunii fiscale  (ceea ce permite aplicarea mai fermă a poverilor fiscale), adesea în combinație cu statul, va ajunge să capoteze și, în goana după clienți, să dea în sfârșit Cezarului ce-i al Cezarului. În acest caz Cezar fiind nu guvernul, ci omul de rând; clientul – “clientul nostru, stăpânul nostru”, pe el trebuie să-l mulțumească și cum să o facă altfel decât promițându-i – nu TVA-ul înapoi – ci 10 ani fără taxe! Singura fază nasoală este că, pentru a beneficia de șansa de a nu plăti taxe, trebuie mai întâi să… îți plătești taxele. Dar hai că merge și așa.

Acum, pofticios la reduceri de impozite, Ionuț Bălan așteaptă continuarea:

“concurenta ar trebui sa faca alte firme sa vina cu promotii de genul: Nu mai platesti niciun impozit, vreme de un deceniu!

Apoi competitia acerba va duce, probabil, sa aplici pentru o marfa sau un serviciu ca sa nu mai achiti niciun impozit si nicio taxa pe viata cu ajutorul unui singur click!

Sigur ca oamenii care nu mai platesc taxe si impozite vor continua sa-si manifeste solidaritatea, dar benevol, eventual prin intermediul cutie milei.

Dupa care, pe masura ce tot mai multe firme ii scutesc pe oameni de dari, dar acestia contribuie de bunavoie la cheltuielile societatii prin intermediul bisericii, se va crea un curent de opinie care va pemite, in timp, ca solidaritatea sa fie liber consimtita.

Iata cum poate evolua constiinta si asta numai ca urmare a faptului ca marketingul, in loc sa-i trimita pe cetatenii in etate in Dubai daca vin cu pensia la banca, a decis sa-i faca sa creada ca nu trebuie sa plateasca impozite, ca atunci cand statul este minimal.

Iar cand oamenii vor trebui sa plateasca, totusi, din nou impozite dupa cei zece ani cat vor fi scutiti vor refuza, fiindca s-au dezobisnuit.”

Eu sunt mai modest. Aștept prima promoție de genul: “Cumpără chiar astăzi mobilă nouă de bucătărie și noi îți vom plăti impozitul la casă!”. Sau, pentru valori mai mari, o ofertă de genul: “Vino și cumpără un apartament direct de la dezvoltator și nu vei plăti impozit la el niciodată!”

0 Shares
Share
Tweet
Share