14 August 2020
Home / Ce face statul? / Este democraţia (socialistă) mai rea decât autocraţia? Cazul Greciei

Este democraţia (socialistă) mai rea decât autocraţia? Cazul Greciei

Am descoperit via Marginal Revolution acest articol din 1995 (!!!), care analiza evoluţia postbelică a economiei Greciei. Până în 1974 Grecia a avut creştere economică puternică (peste media OECD) şi inflaţie scăzută. După 1974 creşterea PIB s-a plafonat, inflaţia a crescut (mult peste media OECD) iar deficitele aşijderea.

Ce a fost diferit în cele două perioade? Mediul instituţional. Experienţa Greciei pare să ilustreze foarte bine ideea că tranziţia de la dictatură la democraţie (în principal cu partidul socialist la cârmă) este uneori periculoasă pentru sănătatea economiei. Această schimbare a adus creşterea rolului statului în economie – vezi ponderea cheltuielilor publice în PIB – creşterea fiscalităţii, a puterii sindicatelor, a aparatului birocratic de redistribuit avuţia.

Intrarea Greciei în 1981 în Comunitatea Europeană a facilitat creşterea statului, datorită transferurilor substanţiale – aviz amatorilor din România care cred că prin fonduri europene vom asigura un viitor mai bun urmaşilor. Aceste transferuri au crescut de 14 ori între 1981 şi 1991, de la 0,4 la 5,7% din PIB, contribuind nu la creşterea economică ci la constrângerile bugetare laxe.

Ca un subiect uşor colateral, autorul aduce undeva în articol o observaţie excelentă, în opinia mea. El spune că intrările de capital public dinspre UE au declanşat un soi de „Duch disease”. Această observaţie arată inconsistenţa economiştilor români de orientare intervenţionistă care blamează (măcar în parte) liberalizarea prematură a contului de capital pentru actual criză; dacă sunt consecvenţi, ei ar trebui să respingă în egală măsură intrările de capital public deoarece, în analiza lor, efectele avalanşei de capital extern sunt aceleaşi, indiferent de originea acestui influx – public sau privat. Dacă prea multe miliarde “private” sunt rele, atunci nici prea multe miliarde “publice” nu sunt bune.

21 Shares
Share
Tweet
Share