21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Eşecul (ajutoarelor) statului în Afganistan

Eşecul (ajutoarelor) statului în Afganistan

William Easterly, unul dintre cei mai competenţi specialişti în economia dezvoltării şi profesor la New York University, atrage din nou atenţia asupra falimentului politicii ajutoarelor externe, într-un interesant rezumat (schematic) al acestei politici în ultimii 50 de ani.

Afganistanul este ultimul înscris pe lunga listă a dezastrelor economice şi sociale cauzate de această politică. Din 2001, doar Statele Unite au donat acestei ţări circa 13 miliarde dolari (bani gestionaţi în principal de US Aid) – ajutor extern pentru dezvoltare: sprijinirea agriculturii, construcţia de drumuri etc. Suma este enormă, nu doar ca valoare absolută, ci mai ales în raport cu PIB-ul Afganistanului, care anul trecut era estimat la circa 11 miliarde dolari. Chiar lăsând la o parte faptul că circa o treime din venitul afganilor provine din producţia de opiu (în 2007 aceasta a înregistrat un nivel record), înseamnă că SUA a cheltuit în scopuri civile mai mult decât tot venitul realizat de afgani într-un an.

Efectele acestui uriaş ajutor extern sunt absolut ridicole. Practic, funcţionarii US Aid se fac că muncesc (90% din ei nici nu părăsesc capitala Kabul, de teama atacurilor insurgenţilor) spre binele poporului afgan, iar, de partea cealaltă, „băieţii deştepţi” din poporul afgan, căpuşează fondurile cheltuite de americani.

Ajutorul extern nu face decât să divizeze o naţiune, să întârzie dezvoltarea economiei de piaţă, să anuleze stimulentele în favoarea economisirii şi să deturneze talentul antreprenorial productiv către cel prădător, neproductiv. Recomand cu tărie cartea profesorului Easterly, The Elusive Quest for Growth: Economists Adventures and Misadventures in the Tropics tuturor celor interesaţi de economia dezvoltării.

0 Shares
Share
Tweet
Share