22 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Erste Group: românii vor să economisească cumpărând bijuterii

Erste Group: românii vor să economisească cumpărând bijuterii

Conform unui studiu privind comportamentul populației față de economisire, derulat în 6 țări est-europene și Austria, 81% dintre români consideră economisirea drept importantă și foarte importantă – ceea ce ne poziționează astfel pe locul al doilea în clasament, după Ungaria (87%).

Importance of savings

Valoric, românii economisesc puțin, în medie 41 de euro, doar sârbii punând deoparte mai puțini bani ca noi (35 euro). În realitate, având în vedere că oamenii economisesc mai mult dacă sunt mai bogați, ne situăm în trend. Austria are un PIB/loc. cu 30% mai mare decât media europeană, în vreme ce PIB/loc. în România reprezintă doar 54%.

Economisirea si PIBAvând în vedere acest lucru, deci capacitatea limitată a românilor de a economisi, investițiile străine de capital sunt vitale pentru dezvoltarea țării. Din păcate știm cu toții că, în aceste vremuri tulburi, afectate de politicile monetare expansioniste, apetitul investitorilor pentru asumarea riscului este la un nivel scăzut și, în afară de chinezi – care au o căruță de dolari de care nu știu cum să scape mai repede – și de marile corporații care beneficiază de garanții de stat, nu multă lume își asumă planuri investiționale pe termen lung, preferând investiții speculative, pe termen scurt. Lucrurile nu au stat radical diferit nici în anii de boom economic care au precedat criza, dar asta este, România a pierdut trenul investițiilor străine din anii 90. Și din păcate, după ce că investițiile străine ne ocolesc, guvernul ne mai bate și cuie în talpă sporind impozitele. Nu e o noutate, după Revoluție România a dus o politică sistematică de sabotare a economisirii și acumulării de capital.

Revenind la studiul Erste, să remarcăm un fapt interesant: dintre toate țările analizate doar în România se pare că populația iubește aurul și bijuteriile, văzându-le ca o destinație a economisirii. Să țină de primitivismul nostru economic, adică proasta guvernare care a împiedicat dezvoltarea pieței de capital? De neîncrederea în bănci?

Savings product

 

0 Shares
Share
Tweet
Share