22 September 2020
Home / Despre BNR / Elucubraţii financiar-monetare

Elucubraţii financiar-monetare

L-am auzit astăzi pe domnul Adrian Vasilescu de la BNR explicând la “Realitatea” contextul monetar actual şi politica pe care o urmează BNR.
Dincolo de răspunsurile la întrebările prefabricate stupide ale jurnalistei, de genul “cum facem să relansăm consumul?” – de parcă singurul lucru bun de făcut pe lumea asta e să consumăm, iar a economisi este un păcat fundamental (al doilea din faţă, după lăcomia speculanţilor care ne-au băgat în criză), domnul Vasilescu a găsit prilejul să ne familiarizeze cu viziunea sa politico-economică globală.

Şi ce ne spune dânsul? Că BCE a redus rata dobânzii la 1% fiindcă în zona euro mijeşte horribile dictu deflaţia. În deflaţie e rău, fiindcă dacă preţurile scad, companiile nu mai vând, închid fabricile şi concediază lucrătorii.
Într-o frază domnul Vasilescu a aruncat peste umăr un capitol întreg din orice tratat de economie, cel referitor la anticipări. El nu înţelege că doar deflaţia neanticipată poate crea probleme de ajustare, la fel cum inflaţia neanticipată produce cele mai mari distorsiuni. Dar nu e loc de anticipări în viziunea mecanicistă a elitelor noastre.

Din fericire, suntem asiguraţi, la noi e bine… mă rog, e bine că nu e deflaţie, dar şi pe noi ne paşte o ameninţare – inflaţia. De aia nu poate BNR să scadă dobânda pe cât a făcut-o BCE. Iar inflaţia vine de la ameninţările producătorilor, care ne-au băgat în sperieţi cu prognozele lor privind scumpirile.

Uite aşa ne salvează BNR, fără să prindem de veste. Ei, să nu-i dai omului o medalie? Cum ne păzesc ei, acolo la BNR, de balaurul deflaţiei şi de cel al inflaţiei!

Dar domnul Vasilescu nu se opreşte. El începe să-i dojenească pe bancheri, pentru marjele mari de profit cu care lucrează. De unde noi înţelegem că de aia nu reporneşte creditarea, fiindcă bancherii cer dobânzi prea mari şi taie elanul potenţialilor clienţi. Ia că dacă se enervează statul acuşi preia frâiele băncilor (precum în Occident) ca să ne arate el cum se face.

Nu am prins finalul interviului. Oricum, nu ştiu dacă mai puteam reţine şi alte aberaţii. Precum cea că deflaţia este rea (subiect asupra căruia o să revin cu un articol separat), deşi dacă îl pui să demonstreze, teoretic sau empiric, este incapabil; precum meritul BNR în stăvilirea inflaţiei (adevărul fiind că ne-am situat tot timpul în coada Europei la capitolul inflaţie – noroc cu criza, altminteri BNR iarăşi ţintea pe lângă); precum prostia bancherilor, care nu sunt în stare să îşi vadă interesul şi să reducă dobânzile.

0 Shares
Share
Tweet
Share