5 June 2020
Home / Lectia de economie / Ei subvenţionează şi noi nu. E bine aşa?

Ei subvenţionează şi noi nu. E bine aşa?

Dan Şelaru:

Sa le explice cineva libertarienilor nostri de mana a doua, ca nu au nicio firma adevarata, ca daca Occidentul la care se raporteaza subventioneaza de la electricitate la grau, o tara in care nu exista subventii nu rezista economic.

pdr0024l

Nu sunt de acord. Hai să punem afirmaţia lui Dan la testul reducerii la absurd. Să presupunem că vecinii noştri subvenţionează 100% producţia tuturor bunurilor, astfel încât ni le vând la fenomenalul preţ… 0 (zero). La acest nivel al preţului producţia acestor bunuri este imposibilă în România şi nimeni nu ar lucra în niciuna din respectivele afaceri – toată lumea ar fi şomeră. Dar este asta o problemă? Dacă citiţi cu atenţie partea de început a acestui paragraf veţi vedea că nu. Nu e rău ca cineva să muncească pentru tine, în timp ce tu stai la umbră şi te relaxezi.

Revenind la lucruri mai realiste, atunci când cineva subvenţionează producţia la export înseamnă că realizează un export de venit. Adică oferă consumatorilor din ţara vecină un cadou. Ţara care subvenţionează îşi fură singură căciula sporind producţia unor bunuri altminteri probabil fără cerere pe piaţă şi creând un grup de interese parazit care va milita pentru permanentizarea subvenţiilor. Această politică loveşte, desigur, în producătorii vecini, care îşi văd profitabilitatea redusă şi trebuie să concedieze personal.

Dar, câtă vreme există piaţă liberă şi câtă vreme nevoile oamenilor sunt nelimitate, capitalul şi forţa de muncă vor găsi mereu noi oportunităţi de producţie. Economia liberă şi flexibilă va realoca mereu resursele către noi şi noi investiţii, iar şomajul va fi mic.

Temă pentru acasă: în ce măsură o economie (Grecia) poate ieşi din criză prin devalorizare, adică prin subvenţionarea generală a exporturilor, şi nu prin restructurarea economiei?

0 Shares
Share
Tweet
Share