15 January 2021
Home / Articole / „Efectul Ponta”: cum să duci economia în recesiune în doi pași și trei mișcări

„Efectul Ponta”: cum să duci economia în recesiune în doi pași și trei mișcări

Vara trecută unul din consilierii primului ministru scria pe Contributors un articol intitulat simplu „Efectul Ponta”. Cum platforma Contributors – profund nerecunoscătoare față de articolele plătite din bani publici i-a suspendat activitatea editorială a respectivului autor – merită să reproduc aici o parte din el:

Efectul Ponta, poate fi definit ca o rezultantă a unei schimbări de paradigmă, un proces de ancorare a unor anticipatii pozitive privind reluarea sustenabila a cresterii economice in Romania, pe fondul unei stabilitati macroeconomice consolidate și intarirea mecanismelor de imunizare impotriva socurilor… Efectul Ponta a inceput in 2012 cu transferul dinspre ajustarea cantitativa spre ajustarea fiscala calitativa si va continua in 2013 prin programe de atragere de investitii romanesti si straine cu scopul principal legat de crearea de locuri de munca. Efectul Ponta inseamna asezarea pieselor intr-un puzzle ce presupune viziune macroeconomica, strict necesara schimbarii paradigmei de dezvoltare a Romaniei. Efectul Ponta incumba stabilitatea si chiar coabitarea politica, refacerea credibilitatii externe (intr-o luna, vizite externe in capitale importante ale lumii cat alti prim ministri in 2-3 ani, consfintind, de fapt, iesirea din izolare a României) si schimbarea perceptiei privind potentialul macroeconomic al Romaniei.

Efectul Ponta trebuie să continue.

ponta1

Să recapitulăm… realitatea:

Reluarea sustenabilă a creșterii economice? Hop cu recesiunea…

Investiții? Investițiile în economie au scăzut în primul trimestru din acest an față de primul trimestru din 2013. În termeni reali investițiile se află la un nivel inferior celui înregistrat în 2005.

Credibilitatea externă? În prima jumătate a acestui an avem deficit de cont curent în principal pe seama majorării deficitului înregistrat de balanţa veniturilor cu 1279 milioane. Mai pe românește, din România se scot bani (salarii, dividende, dobânzi), nu se aduc. Investițiile străine directe au scăzut cu 10% față de primul semestru din 2013. Sigur, guvernul se împrumută ieftin, dar cine nu se împrumută ieftin în ziua de azi?! Întrebarea este: avem în România un climat prielnic investițiilor, afacerilor? Și aici mă refer la investițiile productive, nu la business-urile cu subvenții de la stat, la fabuloasele proiecte europene în care fiecare își normează 40 de ore pe zi, la „investițiile” publice din pricina cărora Curtea de Conturi a identificat prejudicii astronomice.

Ajustare fiscală calitativă? Hello Africa! Ne comparăm cu țări africane la povara impozitării. În plus, economia subterană este în creștere și încasările bugetare în jos , asta spune tot despre calitatea politicii fiscale.

Stabilitatea politică? Scuze, am uitat că este an electoral. Sunt curios să vedem cine scapă de închisoare până la iarnă.

Efectul Ponta nu trebuie să continue, dar din păcate o va face.

0 Shares
Share
Tweet
Share