22 October 2020
Home / Educație / Educațiaaaa, dă senzațiaaa și te-nvață să tâmpești

Educațiaaaa, dă senzațiaaa și te-nvață să tâmpești

Merg în Librăria Eminescu să caut o culegere de matematică. Dau nas în nas cu profesorul Ioan Dăncilă. Nu ne cunoaștem, dar domnul profesor este atât de volubil încât nu putem evita să ne întindem la palavre. Îmi dovedește una din aserțiunile sale celebre, conform căreia 40% dintre absolvenții ciclului primar nu știu să rezolve o problemă cu o operație simplă, arătându-mi că sistemul după care “se face carte” în România, tâmpește.

Am mers în 40 de școli și am dat următoarea problemă spre rezolvare unor copii de clasa a II-a și a IV-a:

“Avem la dispoziție un vas în care încap 8 căni de apă. La momentul inițial în vas se află 6 cani de apă. Acum mai adăugăm încă 3 căni de apă. Câte căni de apă sunt în vas?”

Copiii de clasa a II-a au răspuns corect – 8, în vreme ce elevii de clasa a IV-a au răspuns greșit – 9.

Concluzia? La sfârșitul clasei a IV-a elevii sunt deja “formatați”, folosesc șabloane “pe nemestecate”, iar studierea matematicii a eșuat în a dezvolta gândirea și logica.

Matematica

 

Ne mai mirăm că, ajunși adulți, prea mulți dintre semenii noștri înghit toate bălăriile politicienilor? Că e suficient să îți arunce cineva două statistici pe masă ca să te convingă că economia merge bine? Că oameni complet neinstruiți sau cu calificări reduse ajung în cele mai înalte funcții în stat? Sistemul de educație este parte a, scuzați expresia, “sistemului” pe care îl blamăm toată ziua! Sau credeți cumva că politica nu are nici o legătură cu educația, sau că educația nu are nici o legătură cu economia? Ba are: sistemul îi educă pe copii să fie obedienți și să nu-și pună întrebări; mai târziu aceștia vor servi excelent pe post de turmă electorală sau, Doamne-ferește, vor ajunge chiar carne de tun prin diverse conflicte ale politrucilor.

Nu putem schimba sistemul economic fără să schimbăm sistemul politic. Și nu putem schimba sistemul politic fără să schimbă sistemul de educație. Într-o societate de imbecili democrația nu poate fi decât… nefuncțională. Cei care încearcă să schimbe ceva în politică sau în economie fără să schimbe educația trăiesc o mare iluzie. Ei dau repede soluția fără să înțeleagă de fapt problema. La fel cum schimbarea cartoanelor sau a mesei pe care se joacă “Alba-Neagra” nu va îmbunătăți șansele de câștig ale privitorilor, tot la fel reformele fără fond ale guvernanților nu vor schimba realitatea. Din contră, vor perpetua iluzia la un nou nivel.

Revenind la matematică, vreți un test? În cartea sa “Matematică pentru clasa a IV-a” găsim următoarea problemă, similară cu cea povestită mai sus:

Orice copil din blocul nostru poate să ajungă la cinematograful din cartier în 18 minute. În câte minute poate ajunge la cinematograf un grup de 3 copii din blocul nostru?

Dați-o spre rezolvare copilului dumneavoastră.

1 Shares
Share
Tweet
Share