25 November 2020
Home / Analiză-Statistică / La 6 luni, excedentul bugetar rezistă

La 6 luni, excedentul bugetar rezistă

Execuția bugetară la încheierea lunii iunie arată la fel de bine ca cea din luna mai, deși între timp a survenit scăderea TVA la alimente. Statul are un excedent de 0,6% din PIB, față de deficitul de 0,5% din PIB care se înregistra în iunie 2014, deci în ultimul an bugetul s-a îngrășat cu 1,1% din PIB în ciuda scăderile de taxe.

Executia bugetaraPe capitolele de venituri fiscale vedem creșteri peste tot, creșteri care s-au menținut față de luna precedentă: +18,3% la TVA, +14,2% la impozitul pe salarii și pe venit, +12% la impozitul pe profit, +8,6% la accize. Încasările din CAS au scăzut, dar puțin ținând cont de reducerea contribuției operată anul trecut. Toate acestea au făcut ca veniturile statului să crească în primele 6 luni cu 10,2% față de perioada similară din anul trecut.

Cheltuielile publice au sporit și ele cu 2,5%, în special datorită creșterii cheltuielilor de personal (salariul minim) cu 5% și a asistenței sociale cu 5,6%.

În ciuda percepției generale, așa cum am mai spus, cifrele arată clar: consolidarea bugetară se datorează în principal creșterii veniturilor, nu scăderii cheltuielilor. Creșterea economică și colectarea mai bună explică probabil acest fapt.

UPDATE

Un amic mai apropiat de tainele finanțelor publice îmi spune că scăderea TVA la alimente se va vedea abia luna viitoare, deocamdată nu avem date pentru iunie. În schimb, la rambursările de TVA nu sunt întârzieri, deci creșterea de 18% nu se datorează vreunei inginerii financiare.

 

55 Shares
Share
Tweet
Share