18 September 2020
Home / Economişti / Dovada că toate guvernele au condus la fel iar PIB e meteosensibil

Dovada că toate guvernele au condus la fel iar PIB e meteosensibil

Profesorii Moisă Altăr și Dan Armeanu au un articol bun astăzi care, în opinia mea, arată cât de mult supraevaluăm “rotația cadrelor” la guvernare și ce importanță falsă acordăm schimbărilor rezultate din procesul democratic. Să nu mă înțelegeți greșit, concurența politică este categoric bună (alternativa ar fi dictatura), iar unele guverne au fost mai bune decât altele. Dar, când te uiți din avion la istoria economică vezi cât de mici sunt progresele care au survenit în raportul dintre bunăstarea românilor și bunăstarea europenilor în general. Priviți graficul de mai jos.

PIB putere de cumparare

Vi se pare că din 1996 încoace am intrat pe o pârtie de convergență cu UE? Acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în timpul boom-ului economic, când averea ne creștea ca Făt-Frumos, într-un an cât în șapte. Vă recomand articolul în întregime, chiar dacă eu nu împărtășesc viziunea economică a domnilor Altăr sau Armeanu, găsiți în ele suficiente repere pentru a înțelege adevărata situație a României și clivajul enorm dintre realitate și populismul politicienilor.

Prefer să mă opresc puțin asupra ultimilor ani – perioada post-criză. Fiecare guvern care s-a succedat la putere a avut grijă să ne intoxice cu promisiuni și mai ales cu reproșuri aduse vechiului guvern. Și știți ceva? Toate au avut dreptate! În materie de guvernare, diferența calitativă dintre ele este aproape insesizabilă. Creșterea economică din anul care s-a încheiat este considerată de actualul guvern drept cea mai bună dovadă a bunei sale guvernări. Dar dacă scoatem din ecuație contribuția agriculturii – care ea însăși, câtă vreme e 100% dependentă de starea vremii nu se prea poate numi agricultură, ci “cules” (spunea un șef de sindicat zilele trecute) – atunci vedem că economia a crescut în timpul guvernului Ponta cu fix 0,2 pp. mai mult decât în anul 2012. Atenție! Anul 2013 a fost nu doar un an foarte bun pentru agricultură, dar și un an bun pe piața globală, pe piața financiară internațională. Nu ne-am lăudat noi că credibilitatea României este la cote maxime istorice, dovadă costul foarte scăzut al împrumuturilor? Ei bine, ați văzut vreo investiție străină?!

PIB fara agricultura

 

Trist.

 

 

[layout show=”1″]

 

0 Shares
Share
Tweet
Share