4 December 2020
Home / Tălâmbul economic / Doar în Românica: pârtie de schi la altitudinea de 500 m

Doar în Românica: pârtie de schi la altitudinea de 500 m

Ați fost vreodată prin Bistrița? Dacă nu, atunci planificați-vă o excursie curând, veți vedea o minune de investiție publică: pârtia de schi de pe Dealul Cocoșului. Pentru ignoranți, Dealul Cocoșului are înălțimea maximă de 520 m; municipiul Bistrița se află la o altitudine medie de 350 m.

Schi

Investiția este finanțată dintr-un credit, normal, că așa se relansează economia. Zice primarul:

“Am fost în China, în apropierea oraşului unde a avut loc simpozionul şi aveau un proiect asemănător cu pârtia noastră de schi din Wonderland. A noastră e de 1.000 m lungime, cu telescaun, tunuri de zăpadă, lumină de noapte. Proiectul lor era de 11 milioane de euro, le-am zis: haideţi să faceţi la noi, costă şi mai puţin. Au răspuns: preferăm s-o facem aici cu 11 milioane de euro, pentru că la voi discutăm de câteva mii, poate zeci de mii de turişti, pe când la noi vorbim de două milioane jumate. Şi s-a terminat. Ceea ce vrem să facem nu e o staţiune de schi de iarnă, o facem pentru bistriţeni şi copiii lor, se adresează copiilor din Bistriţa. Eu schiez în Austria mult, văd că pârtiile se umplu de copii şi tineri. Termină orele, urcă pe pârtie apoi se duc acasă la teme. Asta trebuie să se întâmple şi în Bistriţa, copiii să meargă să schieze, oamenii care ies de la serviciu să pună schiurile în picioare să schieze pe lumină nocturnă, fără să stea la coadă la urcare”

Superb. Un primar care își iubește cu adevărat concetățenii. A uitat doar un mic detaliu: în Bistrița

“Câştigul salarial mediu este mai mic cu aproximativ 22 de procente faţă de media naţională… Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 1.313 lei.

Acum, din câte știe orice practicant al acestui sport relativ scump, închirierea echipamentului de schi pentru o zi costă vreo 50 de lei, iar un abonament la teleschi costă minim 50 de lei. Aproximativ 1 milion costă o zi de distracție. Mult, puțin? Ei, hai că poate mai face primarul un credit, pe contul oamenilor evident, și oferă toate serviciile astea gratis. Un schimb de experiență cu Coreea de Nord ar aduce, probabil, un plus de valoare întregului proiect.

0 Shares
Share
Tweet
Share