17 September 2020
Home / Economişti / Din SUA, un sondaj otrăvit privind mediul

Din SUA, un sondaj otrăvit privind mediul

O organizaţie non-guvernamentală din SUA, Institute for Policy Integrity (sună foarte, foarte credibil) a realizat un sondaj printre economişti pentru a vedea ce părere au aceştia în legătură cu efectele modificărilor de mediu asupra economiei. Au ales – nu la întâmplare, ci după o profundă analiză – 289 de experţi (bine, inţial era vorba de 312, dar când să livreze întrebările în plic au descoperit că 23 muriseră deja sau nu li se ştia adresa).

În fine, au realizat studiul, obţinând desigur ceea ce căutau de fapt: că economiştii sunt îngroziţi în legătură cu efectele schimbărilor climatice asupra economiei. Partea cea mai interesantă mi se pare a fi cea în care participanţilor la sondaj li s-a cerut să estimeze „costul social al emisiilor de carbon”. Media obţinută a fost 120 000 dolari, însă având în vedere că cifrele avansate variau îngrozitor de la individ la individ (unul a spus 10 000, altul a spus 10 000 000), au încercat să facă treaba şi mai serioasă, eliminând din sondaj răspunsurile extreme şi, astfel au ajuns la un cost mediu de, atenţie, doar 107 dolari! Dar, atenţie din nou, „şi această cifră a rezultat dintr-un spectru uriaş de răspunsuri şi sugerează că… cel mai bun răspuns poate fi .”

După care studiul se încheie apoteotic afirmând că “economiştii au arătat că au multe de spus (sic!) în ceea ce priveşte costurile şi beneficiile care rezultă din luarea de măsuri pentru contracararea schimbărilor climatic. În multe privinţe, experţii au ajuns clar la un consens. Sperăm că presa, guvernul şi societatea vor ţine cont de aceste lucruri.”

Mi-a scăpat mie ceva, sau e un sondaj otrăvit?

0 Shares
Share
Tweet
Share