30 October 2020
Home / Observații / Dicționar politic: “Reforma”

Dicționar politic: “Reforma”

Robert Higgs:

“REFORMA: (1) pocesul de tăiere a celor mai slabe frunze de pe o plantă otrăvitoare, păstrând intacte rădăcina, trunchiul și ramurile principale; (2) strategia folosită de clasa conducătoare pentru a-i face pe oamenii simpli să creadă că ei dețin controlul asupra condițiilor economice, sociale și politice, în timp ce le distrage atenția de la cauzele fundamentale ale problemelor economice și sociale.”

Pinocchio

Semnificația termenului este cu atât mai bogată în cultura și istoria românească. Politicienii noștri au făcut reforme peste reforme, cosmetizând la greu problemele. Reforma educației s-a făcut de nu se mai zărește educația. Iar reforma fiscală a fost concepută din disperare de cauză și are șanse mari să sfârșească, ca și celelalte, într-un “Pupat toți Piața Endependenți”. Reforma justiției este o glumă, așa cum Cristi Dănileț implicit admite. Iar reforma statului a fost văzută drept un mijloc de întărire a statului, cu păstrarea rolului de conducător al acestuia în societate.

De ce? Fiindcă reforma este promovată și dezbătută doar în cercurile puterii. Este mediatizată doar așa cum convine clasei politice, dat fiind că majoritatea canalelor mediatice sunt aservite statului. Fiindcă reforma este doar un cuvânt de dânșii inventat, pentru a aduce lumea la vot ca muștele la miere. Și pentru a mima că fac ceva în timp ce încasează salarii babane.

9 Shares
Share
Tweet
Share