20 September 2020
Home / Articole / Dezbină și cucerește – tactica războiului împotriva evaziunii fiscale la pâine

Dezbină și cucerește – tactica războiului împotriva evaziunii fiscale la pâine

S-a întâmplat exact așa cum am anunțat. Statul a introdus TVA redus la pâine ca parte a unei înțelegeri cu marii producători de produse de panificație care (ca și guvernul) au dorit să-și elimine concurența din economia subterană. Pe 5 august scriam:

Măsura asta pare a fi propusă în cârdășie cu guvernul, ceea ce nu mă miră. Guvernul tocmai a decis diminuarea TVA la pâine, iar acum este într-o stare febrilă: cum să demonstreze el că reducerea impozitării aduce mai mulți bani la buget prin diminuarea evaziunii? În mod normal așa ceva nu se poate întâmpla, totul nu era decât o invenție, un argument scos din pălărie pe care bineînțeles că reprezentanții FMI nu l-au înghițit. În disperare de cauză cineva a venit probabil cu ideea amenințării cu desființarea a micilor magazine, adică probabil a comercianților evazioniști. Rămâne de văzut dacă cumva guvernul va câștiga pariul cu desființarea. Dar, chiar dacă la final statul va atrage mai mulți bani la buget, să nu uităm că acești bani vin din buzunarele consumatorilor de pâine. Dacă statul va câștiga bani din scumpirea pâinii (inclusiv prin îngreunarea accesului la pâine), atunci reducerea evaziunea se va dovedi o pastilă foarte amară pentru cetățeni. Adică exact așa cum este în realitate.

Acum ce aflăm?

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susține că valoarea amenzilor aplicate producătorilor de pâine care au continuat să practice evaziunea fiscală a crescut de zece ori, comparativ cu perioada anterioară reducerii TVA.Constantin a precizat că multe dintre firmele ce au încălcat legea au fost depistate cu sprijinul patronatelor din morărit și panificație (sursa)

homo3

Deci ce era de demonstrat s-a demonstrat. Reducerea TVA la pâine a avut de la bun început două scopuri: guvernul a dorit să câștige simpatia cetățenilor, iar marii producători să-și sporească profiturile. Despre primul s-a tot discutat, al doilea a fost trecut sub tăcere. Dar nu este nici prima și nici ultima dată în istorie când se dovedește cum funcționează de fapt guvernarea: prin dezbinarea societății. Căci omul este lup pentru om, spuneau vechii filozofi. Unii oameni sunt gata să-i încolțească pe semenii lor dacă primesc în schimb un favor, un privilegiu, o pleașcă. Într-o societatea turtită de Statul-Leviathan, se pare că favorul poate să fie chiar… reducerea pedepsei fiscale. Deh, ce nu face omul pentru un TVA mai mic.

Situația ilustrează perfect argumentul care spune că, dincolo de necazurile economice și de constrângerile etatiste pe care le îndură societatea, problema ei cea mai importantă ține de morală. Corupția morală, beția patimilor și sugrumarea virtuților reprezintă probabil motivul fundamental pentru care o autentică reformă liberală rămâne doar un etern deziderat. Și câtă vreme justificăm liberalismul în principal prin creșterea bunăstării materiale pe care acesta o aduce vom avea o problemă: s-ar putea ca pentru unii drumul cel mai scurt către umplerea buzunarelor să fie exact în sens invers.

1 Shares
Share
Tweet
Share