24 October 2020
Home / Nevoia de reforme / Devalorizarea: dacă nu ar fi fost, ar fi existat

Devalorizarea: dacă nu ar fi fost, ar fi existat

Din categoria “Dacă bunica avea roți atunci se chema tramvai”, președintele Antonescu mă surprinde printr-o invalidă analiză contrafactuală. El spune că leul s-ar fi depreciat oricum la toamnă (și cine-știe cu cât?!) dacă nu ar fi avut loc referendumul. Practic, mutarea disputelor politice în toamnă doar ar fi amânat deznodomântul leului și eventual l-ar fi agravat.

Acest argument nu este doar speculativ, ci este și principial greșit. Așa cum am explicat în “De ce se depreciază leul când se schimbă politica?” schimbările politice nu duc automat la deprecierea monedei naționale:

Firesc ar fi sa ne intrebam oare de ce schimbarile politice produc aproape intotdeauna deprecierea monedei, foarte rar aprecierea ei? Pe scurt, fiindca avem de-a face in general cu schimbari politice proaste. Fiindca de cele mai multe ori neintelegerile politice se soldeaza cu schimbari in rau, nu in bine. Leul se depreciaza deoarece participantii la piata se asteapta ca la sfarsitul crizei politica publica sa invalideze o moneda nationala stabila. Exista anticiparea ca masurile anuntate de guvern sau chiar de ambele tabele (putere si opozitie), eventual intarzierea luarii anumitor masuri, este de natura sa inrautateasca situatia financiara a tarii. Aceasta anticipare este rationala: daca lasi sa se inteleaga ca impozitarea va creste, atunci nu te astepta sa atragi investitori; daca cresti salariile bugetarilor in conditiile in care ai deficit bugetar, nu te astepta ca lumea sa parieze pe leu.

Eu aș aplauda o schimbare politică – în sensul de schimbare de politici, nu de politicieni. O schimbare care să facă România atractivă pentru mediul de afaceri, stimulativă pentru cei care vor să muncească și să investească, propice pentru acumularea de capital (bogăție). Deocamdată nu văd că așa ar sta lucrurile. Văd că guvernul discută sau aprobă săptămânal măsuri mai degrabă populiste: ba eliminarea taxei de pod peste Dunăre vineri și duminică pentru cei care se duc la mare; ba reducerea prețului biletului de tren, tot către mare – modificarea asta este operată de către o companie aflată în subordinea guvernului, dar care are pierderi!!!; ba reducerea CAS-ului pentru nimeni; ba reducerea TVA la alimente dar fără efect asupra prețului (cum e și normal, de fapt); ba creșterea salariilor bugetarilor;

Cu asemenea schimbări politice nu e de mirare că România nu impresionează pe nimeni. Nu e de mirare că investitorii (români și străini) rămând să cugete. Și da, dacă schimbarea ar fi avut loc după vacanța de vară atunci cu siguranță am fi avut deprecierea leului la toamnă.

Deci, problema nu este momentul referendumului sau al rotației cadrelor. Nu schimbarea în sine aduce depreciere și scumpiri. Problema este conținutul schimbării. Cu o reformă autentică leul s-ar întări. Sper ca cineva să-l sfătuiască pe președinte în această direcție.

0 Shares
Share
Tweet
Share