22 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Despre testele de stres

Despre testele de stres

Redactorul unei publicaţii economice mi-a cerut azi părerea în legătură cu relevanţa testelor de stres administrate băncilor. I-am raspuns următoarele:

Aplicarea testele de stres atestă cum activitatea bancară a părăsit sfera economiei de piaţa şi a ajuns domeniu de exersare a aptitudinilor birocratice ale agenţiilor de stat.
Într-o economie cu adevărat concurenţială, determinarea nivelului optim al capitalului ţine de abilitatea antreprenorială a bancherilor: dacă acest nivel este supraevaluat, atunci banca poate ajunge în stare de insolvabilitate. Invers, un nivel prea mare al capitalului dăuneaza profitabilităţii bancii.

Sistemul bancar actual este însa cel mai reglementat domeniu economic. Practic, prin instaurarea a nenumărate reglementări, norme prudenţiale şi criterii tehnice, am ajuns să asistam la administrarea birocratică a băncilor.

Revenind la testele de stres aplicate recent în mai multe state, ele sunt suspectate de slăbiciuni tipice tuturor intervenţiilor guvernamentale: lipsă de obiectivitate, arbitrariul criteriilor folosite etc., toate cu un singur scop – promovarea clientelismului (a băncilor favorite ale statului). De fapt, într-un sistem a cărui trăsătură dominantă este hazardul moral cauzat de politica “too big to fail”, nu ne putem aştepta ca testele de stres să dezvăluie altceva decât că băncile “too big” sunt bine-sanatoase.

Adevăratul “test” pe care băncile ar trebui să îl treacă pentru a avea un sistem bancar competitiv este cel al pieţei – care presupune trierea bancherilor, implicit eliminarea celor ineficienţi. Cum însă funcţia curativă a falimentului a fost de facto abandonata graţie intervenţiei statului, noile acţiuni de control la care au fost supuse băncile arată mai degrabă stresul autorităţii politice, care bâjbâie în încercarea de a pune sistemul financiar pe roate.

0 Shares
Share
Tweet
Share