18 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Despre salariul minim: replică la Cucerai și Șelaru

Despre salariul minim: replică la Cucerai și Șelaru

Sorin Cucerai a venit cu câteva observații interesante pe marginea protestului referitor la creșterea salariului minim.

1. Autorii scrisorii nu au arătat nicăieri că, în România, cererea și oferta de locuri de muncă sunt elastice… Iarăși, autorii scrisorii nu au arăta nicăieri că nivelul propus pentru salariul minim este fixat arbitrar peste prețul pieței… Reamintesc că salariul mediu NET lunar, care în principiu se stabilește prin negociere liberă, este, în România, de 1.600 de lei. E neclar de ce, în condițiile astea, un salariu minim BRUT de 1.000 de lei ar fi peste prețul pieței… În concluzie, ei nu știu dacă salariul minim este fixat peste acest preț…  dar asta e o atitudine neștiințifică.

Well, de fapt știm că salariul minim este fixat peste nivelul pieței: este simplu – dacă nu ar fi atunci nu s-ar povesti! Cât este acum cea mai mică remunerație legală? 900 lei. De la 1 ianuarie va fi 1050 lei, doar fiindcă așa spune guvernul. General vorbind, nu este nevoie să faci un studiu ca să vezi care este nivelul “de echilibru” al salariului, piața îl arată. Să luăm cazul unui ospătar care acum lucrează pe minim și își oprește bacșișul. După creșterea salariului minim, remunerația lui contractuală va crește dar patronul îi va opri o parte din bacșișuri. Trăgând linie, banii pe care îi încasează ospătarul vor fi aceiași. Guvernul poate să dea orice lege dorește, el nu îl poate forța pe angajator să cheltuiască mai mult decât este economic eficient. Iar descoperirea prețului corect este o chestiune antreprenorială, nu de calcul științific.

2. Am mai spus-o și sunt nevoit s-o repet: productivitatea muncii este întotdeauna problema managerului, nu a lucrătorului. Managerii din România sunt, statistic vorbind, execrabili.

Acum, normal, putem presupune că angajatorii sunt proști și că noi știm mai bine decât ei care este prețul corect pentru fiecare bun economic. Noi putem presupune orice – deși mi-e teamă că este “neștiințific”! – ca să iasă concluzia care ne convine. Și poate Sorin Cucerai chiar are dreptate într-un fel. Poate antreprenorii noștri nu sunt chiar așa de talentați ca antreprenorii chinezi, să zicem. Acesta nu este însă un motiv pentru intervenția statului. Dacă cineva are impresia că s-ar descurca mai bine decât cutare manager de companie, atunci să intre în afaceri și să demonstreze acest lucru. Problema este următoare: nici un socialist nu a demonstrat vreodată că antreprenorii sunt proști… scoțând un profit mai mare ca ei! Dar ei sunt ferm convinși că ceilalți sunt proști.

3. Costul forței de muncă în România este cel mai mic din Uniunea Europeană. Fără comentarii.

Din contră, se pot face foarte multe comentarii. Costul forței de muncă trebuie să ia în calcul povara fiscală. Și mai ales productivitatea. Productivitatea orară în România este de 6 ori mai mică decât media europeană, de 8 ori mai mică decât în Franța, de exemplu. Salariile reflectă această stare de lucruri. Sigur, noi putem spune că suntem așa de neproductivi din cauza proștilor de manageri, dar o explicație mai solidă este cea care vizează dotarea cu capital a economiei. Suntem neproductivi pentru că nu avem capital.

caveman_hike_minimum_wage_241085

Dan Șelaru a venit cu următorul comentariu:

puteti sa sfatuiti angajatorii sa-si mute afacerile intr-o tara fara salariu minim, sa dea o lovitura regimului socialist Ponta, si sa devina toti bogati dovedind ca ei nu sunt prosti ca aia care lucreaza pentru un salariu minim din care nu pot supravietui.

Unu la mână, într-un fel fenomenul acesta s-a întâmplat deja. Din diverse motive investitorii străini au cam ocolit România, suntem oaia neagră a fostelor țări comuniste la acest capitol. Și nu cred că este un motiv de bucurie. Cu cât climatul de afaceri va deveni mai împovărător, cu atât investițiile autentic productive vor ocoli România și ne vom molipsi tot cu capitaliștii de cumetrie pe care îi știm deja foarte bine. Doi la mână, un efect important al salariului minim este că lasă pe dinafara pieței muncii anumite persoane. E adevărat că salariile sunt mici, dar tot mai bine este să ai un loc de muncă decât să stai șomer (deși viața bate filmul). În urma creșterii salariului minim unii “proști” ajung “deștepți” (membri de sindicat, să zicem), iar alții ajung și mai “proști”. E și asta o evoluție. Spre victoria finală atunci!

0 Shares
Share
Tweet
Share