18 September 2020
Home / News / Despre rata fertilității și viitorul luminos al națiunii

Despre rata fertilității și viitorul luminos al națiunii

Ultima scrisoare de la John Mauldin prezintă rata fertilității în lume. Am adăugat și România pe grafic ca să înțelegem unde ne situăm. Precizare: rata fertilității reprezintă numărul mediu de copii pe care îl are o femeie. Se consideră că o rată de 2,1 asigură menținerea populației în timp la același nivel, abstracție făcând de mișcările migratorii.

Fertilitate

 

România are aproape cea mai mică rată a fertilității din Europa, doar Ungaria ne întrece, treaba lor. Dacă adăugăm peste acest fapt emigrația masivă din ultimul deceniu și intențiile în acest sens ale multor români, atunci avem o poză mai clară a ce urmează.

O criză, bineînțeles. Ce formă va lua ea rămâne de văzut. Ideea este că scăderea numărului copiilor va duce la scăderea numărului persoanelor active, adică a celor care produc, a celor care oferă resurse pentru plata pensiilor, alocațiilor pentru copii, ajutorului de șomaj etc. La noi abia dacă se discută acest subiect, în China deja se iau măsuri. Iar China stă mai bine decât noi și nici nu are sistemul de protecție socială specific welfare state pe care îl are România.

Prevăd multe mitinguri în viitor, nu știu dacă cu sticle de plastic.

0 Shares
Share
Tweet
Share