19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Despre eşecul reflaţiei, din nou

Despre eşecul reflaţiei, din nou

Aşa cum am arătat cu puţin timp în urmă, guvernele se confruntă cu reale dificultăţi în încercarea de a iesi din criză prin inflaţie.

Willem Buiter de la London School of Economics este de-a dreptul disperat în legătură cu acest lucru, pentru că, spune el, Banca Angliei aproape a triplat baza monetară între iulie 2007 şi august 2009, de la 80 la 220 miliarde lire. Ceea ce situează Banca Angliei pe primul loc în clasamentul celor mai inflaţioniste bănci din ţările dezvoltate. Însă injectarea de bani în sistemul financiar a dus la creşterea neglijabilă a ofertei de bani, indiferent prin ce agregat monetar (M1, M2, M4) o măsurăm. Acest efect este statistic explicabil prin reducerea la o treime a multiplicatorului monetar. Mai pe româneşte, băncile au stocat toţi banii pe care au pus mâna, refuzând să îi folosească pentru a extinde creditarea.

Spuneam că acest fenomen este de bun augur, ajutând la însănătoşirea economiei, chiar dacă, pe termen scurt, produce o scădere mai amplă a PIB-ului sau o creştere a şomajului. Deflaţia monetară, sau măcar îngheţarea ofertei de bani, este remediul potrivit după o „supraîncălzire”, la fel cum absenţa îngurgitării de alcool este singura soluţie pentru cel care deja s-a îmbătat.

0 Shares
Share
Tweet
Share