18 September 2020
Home / Despre criza / Desfiinţaţi BNR, subvenţionaţi ING

Desfiinţaţi BNR, subvenţionaţi ING

Dan Popa pune o excelentă întrebare pe blogul său: de ce există o discrepanţa uriaşă dintre creşterea economică rozalie prognozată oficial pentru anul în curs şi evoluţia economică reală (aproape -9%)? Întrebarea este cu atât mai justificată cu cât avem nenumărate comitete şi comiţii care investighează problema:
“Avem un Institut de Prognoze Economice. Avem Comisia Nationala de Prognoza. Mai avem Directia Modelare si Prognoza din Banca Nationala. Plus departamentul macro din Ministerul Finantelor. Niciuna nu a intuit scaderea care a urmat. Mai mult, prin aprilie, unii au iesit public sa afirme ca gata cu scaderea economiei in Romania, ca din trimestrul al doilea vom avea crestere.”

Răspunsul nu poate contine decât două variante: din prostie sau din rea intenţie. Indiferent de variantă, aceste agenţii ale statului ar trebui desfiinţate.

Orice agent economic privat care ar fi facut predictii atat de proaste ar fi iesit de mult de pe piata. Iata de ce sustin ca este cazul sa cerem desfiintarea tuturor agentiilor de previziune economica, inclusiv a BNR. Au eşuat lamentabil în anticiparea condiţiilor economice şi, astfel, au transmis semnale greşite întregii economii (investitorilor, consumatorilor, sindicatelor etc.) Nu mai e cazul să ne bazăm pe serviciile lor. Mai bine ne documentăm din rapoartele instituţiilor private – ING a anticipat mult mai bine criza (vezi articolele postate constant de Dan Popa cu referire la acest subiect) – sau chiar din studiile FMI.

Iar dacă PIB-ul înseamnă ceva, implicit dacă informaţiile aferente la evoluţia lui sunt importante pentru economie – adică sunt un bun public – atunci mai bine acest bun să fie livrat de o agenţie mai competentă, fie şi de ING. Dacă statul ar trebui să facă ceva, atunci ar trebui să subvenţioneze ING, nu-i aşa, economişti dumneavoastră?

0 Shares
Share
Tweet
Share