17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Descentralizare prin planificare centrală

Descentralizare prin planificare centrală

Guvernul ne oferă un nou subiect de discuţie: legile descentralizării.

În fond, care este rostul descentralizării?

Furnizarea bunurilor publice (sănătate, educaţie, poliţie) suferă, printre altele, de o deficienţă majoră: administratorii instituţiilor publice nu sunt stimulaţi să ofere bunuri în calitatea şi cantitatea dorită de cetăţeni, deoarece nu sunt stimulaţi să lucreze în folosul cetăţeanului şi nu deţin informaţii adecvate despre nevoile cetăţenilor.

Cu cât furnizarea de bunuri publice este organizată la un nivel de agregare mai înalt – nivelul naţional, de exemplu – cu atât problemele menţionate se acutizează.

Descentralizarea are un scop nobil. Ea sporeşte eficienţa economică şi transparenţa procesului democratic, deoarece facilitează conexiunea dintre furnizorul de resurse – contribuabilul – şi prestatorul de servicii – instituţia publică. Pe de o parte, ea responsabilizează instituţiile publice în faţa comunităţilor locale, reducând „deficitul democratic”. Apropiind furnizorul de servicii publice de clientul final – contribuabilul – descentralizarea modifică sistemul de guvernanţă, schimbând structura de stimulente şi constrângeri sub care funcţionează producţia de bunuri publice. Pe de altă parte, furnizorilor de servicii le este mai uşor să descopere nevoile reale ale cetăţenilor, prin captarea mai rapidă a feedback-ului de la aceştia.

Din păcate, descentralizarea plănuită de guvernul Boc este o falsă reformă, a cărei misiune este să mascheze ineficienţa aparatului de stat. Nu se urmăreşte decât deturnarea atenţiei (şi a criticilor aferente) îndreptate astăzi spre politica guvernamentală către măsurile administraţiilor locale. Ea nu reduce capacitatea aparatului central, care păstrează puterea de a aloca resursele financiare necesare funcţionării serviciilor publice. Nu este un leac pentru problemele cronice ale serviciilor publice (ineficienţă, risipă, corupţie), ci reţeta ideală pentru camuflarea şi permanentizarea lor. Fără a da mai multă consistenţă drepturilor cetăţenilor, ea diluează obligaţiile birocraţiei guvernamentale. În loc de responsabilizarea colectivităţilor locale, ni se oferă iresponsabilizarea administraţiei centrale. În loc să asistăm la mutarea serviciilor publice mai aproape de cetăţean, descoperim doar o politică mutant – menită să asigure supravieţuirea baronilor locali prin „căpuşarea” resurselor bugetului central.

Adevărata soluţie la ineficienţa administraţiei publice este descentralizarea prin autonomie locală. Este nevoie de Re-formă concretă, nu de formă fără fond. Descentralizarea veritabilă înseamnă delocalizarea gestiunii banilor, delocalizarea organizării producţiei de bunuri publice, delocalizarea deciziei – mai aproape de beneficiarul serviciilor publice, contribuabilul.

0 Shares
Share
Tweet
Share