15 August 2020
Home / Analiză-Statistică / Deficitul bugetar pe primul trimestru și Codul fiscal

Deficitul bugetar pe primul trimestru și Codul fiscal

Statul a încheiat primele două luni cu un excedent de 2,3 mld. lei, adică 0,33% din PIB. Situația este semnificativ mai bună decât cea din anii precedenți, după cum se poate vedea din graficul alăturat. Mai exact, în perioada ianuarie-februarie, din 2012 până în 2014, bugetul public a avut deficit. Acum avem excedent. În plus, Victor Ponta a anunțat că datele estimate pe primul trimestru indică un surplus de 1,5 mld. lei (circa 0,2% din PIB), în scădere dar totuși un surplus – față de situația din anii precedenți când am avut deficit.

Deficitul bugetar pe primul trimestru

De unde acest excedent? Statistica de la sfârșitul lunii februarie arată că atât din cauza creșterii veniturilor bugetare (cu 11%), cât și a scăderii cheltuielilor (cu 6%). Pe partea de venituri impresionantă este creșterea colectării TVA, cu 19,5%, și a impozitului pe venit, cu 11,4%. Situația este diametral opusă celei înregistrate în iarna-primăvara anului trecut, când colectarea TVA nu ținea pasul nici cu creșterea prețurilor. Doar încasările din CAS scad – firesc de altfel, datorită reducerii operate de guvern în toamna anului trecut. La capitolul cheltuieli au crescut doar cele aferente proiectelor pe fonduri europene și cele cu asistența socială, în rest toate cheltuielile publice au mers în jos, inclusiv cheltuielile de personal, dar mai ales cheltuielile cu bunuri și servicii.

Este destul de evident că Victor Ponta încearcă să-și croiască spațiu pentru reducerea TVA în vară. Întrebarea este dacă tăierile de cheltuieli operate sunt sustenabile sau doar temporare, pe principiul “Sst, Dorele, taci din gură acum că îți creștem noi salariul și îți cumpărăm o imprimantă nouă la birou după ce se trece Codul și pleacă FMI!”.

8 Shares
Share
Tweet
Share