8 April 2020
Home / Articole / Deficit de cont curent surprinzător

Deficit de cont curent surprinzător

Datoria externă a României a continuat să crească în luna februarie, exclusiv datorită sectorului public.

Mai interesante sunt datele privind deficitul contului curent, care a crescut cu aproape 70% faţă de perioada similară a anului trecut. După cum se poate observa pe graficul realizat de Cristian Orgonaş, deficitul contului curent se situează acum cam la două treimi din deficitul înregistrat în ultimii ani de boom economic. Contabil vorbind, motivul este prăbuşirea dramatică a veniturilor transferate în ţară de către căpşunari.

Economic vorbind, trebuie să ne întrebăm din ce sunt finanţate importurile, acelea câte au mai rămas, dacă pe de o parte, românii din străinătate transferă puţini bani în ţară iar, pe de altă parte, investiţiile directe au scăzut cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut? Şi pe moment în minte nu îmi vine decât un singur răspuns: din credit.

Să o luăm şi altfel: deficitul de cont curent trebuie compensat de excedentul contului de capital. Însă dacă investiţiile străine au scăzut puternic, atunci înseamnă că datoria a crescut. Şi asta înseamnă că, paradoxal, dinamica balanţei de plăţi arată în bună măsură la fel ca în anii de boom economic. Hm.

0 Shares
Share
Tweet
Share