20 October 2020
Home / Antreprenoriat / Decăderea antreprenoriatului în America. Mai are capitalismul vreo șansă?

Decăderea antreprenoriatului în America. Mai are capitalismul vreo șansă?

Contrar spuselor socialiștilor (de catedră sau de la FMI), care pun stagnarea economică și creșterea inegalității de avuție pe seama capitalismului, economia de piață și-a pierdut din efervescență în ultimele decenii. Un mediu economic dinamic este un mediu concurențial. Să ne amintim ce spunea Schumpeter în “Capitalism, Socialism și Democrație”:

“Deschiderea unor noi piețe, interne sau externe, și dezvoltarea organizațiilor de afaceri de la atelierele meșteșugarilor până la corporații precum US Steel ilustrează același proces de mutație industrială – dacă îmi este permisă folosirea acestei expresii din biologie – care revoluționează fără încetare structura economică, distrugând-o permanent pe cea veche, generând permanent una nouă. Acest proces de Distrugere Creatoare este trăsătura esențială a capitalismului.”

Ei bine, the land of the free and home of the brave, proxy-ul general admis pentru modelul economiei capitaliste – SUA – s-a angajat de decenii pe drumul abandonării capitalismului și construirii unei societăți oligarhice multilateral dezvoltate. Un studiu al Brookings Institution ilustrează acest lucru analizând doi indicatori: natalitatea firmelor și realocarea slujbelor.

Activitatea antreprenorială din America este din ce în ce mai puțin dinamică; tărâmul tuturor posibilităților pare să ofere din ce în ce mai puține oportunități de afaceri cu fiecare an care trece. Primul grafic arată evoluția ponderii firmelor tinere (mai tinere de 1 an) în totalul companiilor și situația este îngrijorătoare. Dacă în 1978 firmele tinere reprezentau aproape 15% din toate companiile, în prezent ponderea lor a scăzut la 8%. Simultan, ponderea firmelor care dispar a crescut în ultimii ani, ceea ce a făcut ca pentru prima dată în ultimele 3 decenii rata falimentelor să o depășească pe cea a inițierii unor noi afaceri. Știm de la demografie ce înseamnă scăderea natalității, acompaniată eventual de creșterea deceselor: micșorarea populației. Exact acest lucru se întâmplă și în economie: activitatea antreprenorială se ofilește, numărul agenților economici scade, cu alte cuvinte mecanismul competițional se gripează.

Dinamism

Al doilea grafic arată impactul pe piața muncii al diminuării activității antreprenoriale: lumea își schimbă slujba din ce în ce mai rar.

Relocation

 

Ce înseamnă acest lucru? Că economia americană (și nu am nici o îndoială că restul economiilor occidentale o urmează îndeaproape) devine din ce în ce mai închistată. Că motorul capitalismului – activitatea antreprenorială și competiția – se îneacă lent. Că forța de muncă își pierde din mobilitate.

Așa că poate polarizarea socială și stagnarea economică, nu sunt cauzate de “capitalismul sălbatic”, ci tocmai de decăderea capitalismului, de restrângerea libertății pe piață. Poate inegalitatea de venituri este rezultatul unui proces de re-feudalizare a societății, de blocare a piețelor și de cartelizare a industriilor. Poate la rădăcina tuturor relelor se află nu concurența neîngrădită, ci extinderea politicului și a ingineriilor prin care statul asigură privilegii unei clientele selecte de baroni, în dauna vastei majorități a cetățenilor.

 

[layout show=”1″]
14 Shares
Share
Tweet
Share