22 October 2020
Home / Ce face statul? / De la piața unică la turbopiața unică

De la piața unică la turbopiața unică

Comisia Europeană vrea să relanseze piața unică. De parcă piața ar fi un fel de mașină, care așteaptă un facelift pentru a-i crește vânzările.
Citim în comunicatul de presă:

Actul privind piaţa unică, adoptat astăzi de Comisia europeană, vizează deschiderea unui număr de douăsprezece proiecte pentru relansarea pieţei unice în 2012.
Printre cele 12 pârghii de creştere, competitivitate şi progres social se află mobilitatea lucrătorilor, finanţarea IMM urilor, protecţia consumatorilor, conţinutul digital, domeniul fiscal şi reţelele transeuropene. Scopul lor este să faciliteze existenţa tuturor actorilor de pe piaţa unică: întreprinderile, cetăţenii, consumatorii şi lucrătorii.

Celor care au ratat Telejurnalul de seară dinainte de 1989 – de unde aflam cum se construia multilateral societatea comunistă, în beneficiul tuturor oamenilor muncii de la orașe și sate – președintele Jose Manuel Barroso le demonstrează că nu au pierdut nimic. El declară:

„Piaţa unică a reprezentat întotdeauna motorul dezvoltării economice şi al prosperităţii noastre. Mai mult ca niciodată, piaţa unică rămâne cel mai bun atú al nostru în faţa crizei. Cele 12 şantiere pe care le deschidem astăzi ne vor permite să îi redăm un impuls hotărâtor în serviciul întreprinderilor, al lucrătorilor şi al consumatorilor. Obiectivul nostru: o piaţă unică mai puternică în 2012!”.

Bun. Că este ceva „unic” la mijloc în toată construcția asta politică, m-am prins, dar nu înțeleg ce legătură au cele „12 pârghii” cu piața. Toate au legătură cu statul, începând de la protecția consumatorilor până la „domeniul fiscal” – unde turbina cu gaze socialiste atinge culmea absurdului, definind implicit impozitele drept un fenomen de piață!

În realitate, Comisia Europeană poate face ceva pentru piața unică: să se desființeze. Piața nu are nevoie de Directive; piața se exprimă prin încheierea de contracte liber-consimțite cu respectarea drepturilor de proprietate privată. Unicitatea (adică lărgirea) pieței derivă din inexistența (destrămarea) barierelor în calea cooperării voluntare pe care statul le impune prin diverse reglementări. Abordarea Comisiei Europene nu merge în direcția reducerii acestor bariere, ci urmărește omogenizarea lor – ceea ce este cu totul altceva. Nu piața unică este dezideratul eurobirocraților (cum ar putea fi?!), ci administrația politică centralizată.

Drept dovadă, luați la rând pârghiile ca sa va lămuriți. De exemplu, pârghia 2 – Mobilitatea lucrătorilor în cadrul pieţei unice. Comisia vrea modernizarea regulilor

de recunoaştere a calificărilor profesionale, în sensul simplificării procedurilor, reexaminării domeniului profesiilor reglementate şi sporirii încrederii şi cooperării dintre statele membre, îndeosebi prin intermediul unei carte profesionale europene.

Dar problema nu este numărul regulilor, ci natura lor. Piața nu este “mai puțin” unică din cauza coexistenței a 5 sau 15 organisme de atestare profesională, la fel cum nu este mai puțin unică din pricina coexistenței mai multor agenții de rating sau a mai multor producători de brânză. Problema este că certificarea calificărilor vine de la stat, nu de la sectorul privat. Ceea ce mă face să mă întreb dacă, în loc de centralizarea reglementării calificărilor (carta profesională europeană), nu ar fi mai utilă și normală eliminarea reglementării etatiste a profesiilor.

0 Shares
Share
Tweet
Share