15 January 2021
Home / Despre criza / De ce ţările latino-americane au fost puţin afectate de criză? Comparaţie cu România

De ce ţările latino-americane au fost puţin afectate de criză? Comparaţie cu România

Eram curios să aflu de ce criza actuală a influenţat disproporţionat anumite ţări, în special de ce este mai puţin gravă în ţărilor latino-americane. Aplecându-mă puţin asupra datelor statistice mi-au atras atenţia evoluţia masei monetare şi a inflaţiei. Am analizat comparativ evoluţia masei monetare în principalele economii latino-americane şi în câteva state din Europa de Est, inclusiv România. Rezultatul este graficul de mai jos.

Dacă graficul vi se pare prea puţin explicit, este din cauza României, care practic distruge comparaţia. Este şocant să vezi dimensiunea expansiunii monetare care s-a realizat în anii de boom economic în România. Între 2003 şi 2008 masa monetară s-a mărit de aproape 6 ori, crescând de două ori mai accelerat decât în oricare din ţările analizate. Dacă dăm la o parte România şi ne concentrăm atenţia doar pe perioada 2003-2006 (în 2007 criza a izbucnit în SUA, iar creşterea ratei dobânzii de către Fed a potolit carry-trade-ul), Bulgaria şi Estonia se detaşează de statele americane. Masa monetară s-a dublat în Bulgaria şi Estonia, în vreme ce în America latină ea a crescut doar cu aproximativ 50% – un fapt cu atât mai semnificativ cu cât inflaţia nu s-a făcut simţită în dinamica preţurilor de consum.

După cum se vede din al doilea grafic rata inflaţiei are o clară tendinţă de convergenţă în toate economiile analizate, în intervalul 5%-10% pe an. De fapt, ţările est-europene se remarcă fie prin tendinţa puternică de decelerare a inflaţiei (România), fie prin o rată foarte scăzută a acesteia (Estonia) Concluzia? Expansiunea monetară a distorsionat mai puţin mediul economic din ţările latino-americane atât pentru că aceasta a fost mai puţin intensă cât şi pentru că s-a propagat relativ mai mult în preţurile de consum, deci relativ mai puţin în piaţa activelor.

0 Shares
Share
Tweet
Share