25 June 2019
Home / Istorie economica / De ce stagnează Japonia?

De ce stagnează Japonia?

Informații interesante despre destinația PIB-ului în Japonia în ultimele trei decenii.

Japan GDP Consumption Investment

 

În acest veritabil muzeu al evoluției PIB se pot zări excesele investiționale din timpul boom-ului din a doua parte a anilor ’80. Știm cum a colapsat mai apoi economia japoneză ca urmare a expansiunii creditului și malinvestițiilor. Mai știm și că de atunci încoace Japonia a intrat în stagnare, în ciuda relaxării politicii monetare și a repetatelor runde de intervenție a băncii centrale și a guvernului pentru a stimula economia. Știm și că quantitative easing nu duce nicăieri, nu există revenire economică fără curățarea în prealabil de corporațiile canceroase care s-au dezvoltat în climatul toxic al banilor ieftini. Experiența mai recentă din SUA confirmă această teză.

Dar graficul de mai sus arată și altceva. Investițiile au scăzut masiv în Japonia. Cum acumularea de capital și investițiile sunt cheia creșterii producției și a prosperității, nu e de mirare că economia Japoniei se târâie. Nu-mi dau seama în ce măsură scăderea investițiilor a fost cauzată de (1) reticența băncilor și a firmelor de investi în noi produse, câtă vreme vechile credite (neperformante)/datorii nu au fost achitate sau de (2) populismul guvernului care a crescut cheltuielile publice pentru a arăta lumii că “face ceva” – determinând așa cum scrie la manual restrângerea investițiilor private.

Unii economiști mai așteaptă încă să vadă rezultatul “abenomics”. De parcă expansiunea discreționară a creditului și creșterea corespunzătoare a cheltuielilor publice iraționale (Japonia are probleme cu infrastructura, știați?!) mai trebuie experimentate, cine-știe, poate reușesc să transforme pietrele în pâine…

0 Shares
Share
Tweet
Share