25 October 2020
Home / Articole / De ce are România de 3 ori mai mulți birocrați decât Noua Zeelandă?

De ce are România de 3 ori mai mulți birocrați decât Noua Zeelandă?

307 Shares

Urmărind protestele din Franța în jurul liberalizării pieței muncii am dat peste acest excelent comentariu scris de Bogdan Călinescu:

“Manuel Valls face în acest weekend o vizită în una din cele mai liberale țări din lume: Noua Zeelandă. Este o ocazie nemaipomenită de a lua modelul unui guvern de stânga care a transformat țara. Căci, probabil, nici o altă țară din lume nu s-a debarasat de stat mai mult decât Noua Zeelandă…

Consecința acestor reforme a fost că povara fiscală pe muncă nu a încetat să scadă. În cadrul OCDE Noua Zeelandă este țara unde se plătesc cele mai mici taxe pe muncă: 17,2% față de 48% în Franța.

Ca să vă faceți o idee despre amploarea transformărilor întreprinse de stat, iată câteva exemple. În 1984 în cadul Ministerului Transporturilor lucrau 5600 de funcționari; zece ani mai târziu ministerul nu mai avea decât 53. Departamentul Pădurilor a fost redus de la 17000 de funcționari la 17, iar ministerul Muncii de la 28000 la unul singur – anume, ministrul! Mărimea guvernului a fost redusă cu 66% în doar câțiva ani.”

Așa am devenit curios să aflu câți bugetari are Noua Zeelandă: 230 000 în anul 2014, dintre care 45 000 în administrația centrală. România are aproape 1,2 milioane de salariați în sectorul public, din care 500 000 de salariați angajați în administrația centrală (sursa).

Numar functionari publici

Populația Noii Zeelande este de 4,7 milioane locuitori (tot crește), cea a României este de 19 milioane (tot scade). Așadar, raportat la populație România are de 3 ori mai mulți angajați în administrația centrală decât Noua Zeelandă.

Mi-am adus aminte și de ce spunea Ionuț Dumitru:

“Trebuie sa ne uitam la ponderea numarului de bugetari in total numar contribuabili, suntem in topul tarilor europene, alaturi de Danemarca, Norvegia si Finlanda. Desi s-au facut concedieri, desi au mai plecat oameni din sistem, au ramas inca prea multi, raportat la numarul de contribuabili”

Ponderea bugetarilor

De ce folosește Ionuț Dumitru numărul contribuabililor atunci când face comparația? Deoarece așa este logic – cineva trebuie să ducă în cârcă sectorul public. România are un număr mic de contribuabili, în special de salariați, raportat la populație. Graficul de mai jos arată raportul dintre numărul bugetarilor (deci nu ia în calcul angajații companiilor de stat) și forța de muncă, în OECD. Forța de muncă din România este de circa 9,5 mil. persoane, dar cum o treime din ea nu este salarizată (fiind ocupată în agricultura de subzistență sau cu statut de lucrător familial), am folosit în schimb numărul salariaților. A rezultat un grafic similar cu cel prezentat de Ionuț Dumitru.

Numar bugetari

 

Alte surse indică același lucru: România are foarte mulți angajați în sectorul public, depășind nu doar multe țări dezvoltate, dar și țările vecine ex-comuniste. Iar dacă țările dezvoltate își pot permite să consume cheagul acumulat în istorie (ceea ce este oricum iresponsabil, dar treaba lor), România nu-și poate permite acest lucru dacă vrea să ajungă la același nivel de bunăstare cu Germania. Fiindcă România nu are cheag.

Mă așteptam ca guvernul de tehnocrați să se ocupe de aceste lucruri sau măcar să vorbească despre ele. Să arate că dimensiunea statului este prea mare în România și asta grevează asupra creșterii economice. Știe cineva vreun motiv serios pentru care trebuie să existe TVR? Sau CFR? Sau Poșta? Știe cineva un motiv pentru care statul trebuie să fie proprietar în aceste domenii, așa cum este și în educație, de exemplu? Eu nu cunosc un astfel de motiv. Am spus-o de 1000 de ori și o s-o mai spun: dacă majoritatea populației crede că merită să subvenționeze un program tv, călătorii cu trenul pentru pensionari sau școala pentru copiii săraci, atunci toate aceste obiective pot fi realizate fără proprietatea statului. Proprietatea statului are în realitate o singură menire: să asigure traiul pentru o mare gașcă de inși care căpușează averea națiunii: sindicaliști, directorași, nepoți și mătuși. Știe cineva un motiv pentru care “serviciile” publice nu trebuie concurate? Da, știu eu unul: monopolul oferă oase de ros pentru numeroase grupuri de interese. Ei bine, guvernul de tehnocrați protejează aceste căpușe și grupuri de interese, ba mai mult, mărește salariile bugetarilor (care sunt mai mulți decât pe vremea lui Ceaușescu) și dă pensii speciale. Și se dă ocupat de mama focului cu diverse chestiuni mărunte, precum schimbarea unor miniștri, website-uri de transparentizare etc.

307 Shares
307 Shares
Share
Tweet
Share