3 December 2020
Home / Nevoia de reforme / De ce Poliţia trebuie desfiinţată

De ce Poliţia trebuie desfiinţată

Tocmai am văzut la ştiri cum IPJ Botoşani a fost ridiculizat de nişte teribilişti ai şoselei care au ignorat marcajele rutiere şi ordinea publică într-un show nocturn cu public. Partea amuzantă nu este că totul s-a petrecut fără ştirea poliţiei, din contră. Poliţia a aflat de spectacol, a venit, a refăcut marcajul rutier, „a efectuat cercetări” şi… a plecat. După care cursele de maşini s-au reluat „în linişte”.

Ştirea îmi aduce în minte cele spuse de artizanul transformării liberale a Georgiei, Kakha Bendukidze, care – într-o conferinţă la Cato Institute – a explicat necesitatea reformei instituţionale radicale într-o astfel de ţară, reformă împinsă până la desfiinţarea poliţiei. Toată lumea se vaită „Ce ne facem dacă desfiinţăm poliţia? Ce se întâmplă pe urmă?”. E o întrebare stupidă. “Nu se întâmplă nimic. Este vorba de o instituţie disfuncţională. Nimic nu se întâmplă dacă dispare. Dacă stingi lumina într-o cameră unde nu este current, nu se întâmplă nimic. Nu a fost lumină nici înainte, nu va fi lumină nici după!” Georgia nu a avut poliţie 3 săptămâni. Foştii poliţişti au fost concediaţi. Apoi, forţele de poliţie (care acum se bucură de mare credibilitate) au fost refăcute de la zero.

Cred că IPJ Botoşani ar trebui desfiinţat. Probabil, multe alte secţii de poliţie, în frunte cu poliţia rutieră din Piteşti, de la care a pornit scandalul permiselor de conducere eliberate fraudulos, scandal extins ulterior în alte judeţe (desigur, în ciuda dezminţirilor iniţiale, care ne asigurau că fenomenul este unul izolat). Înclin să cred că unele secţii de poliţie funcţionează cât de cât normal. Sunt convins că există poliţişti cinstiţi, interesaţi de meseria lor (pe unii îi cunosc personal). Dar aceşti oameni nu au nicio şansă să îşi practice eficient profesia într-o astfel de instituţie. Şi lor (ca şi nouă) le trebuie o nouă Poliţie.

0 Shares
Share
Tweet
Share