18 September 2020
Home / Articole / De ce nu mai avem parte de creșterea economică de odinioară ?

De ce nu mai avem parte de creșterea economică de odinioară ?

Poate această poză să ofere o explicație…

Datoria tarilor lumii

“Nu doar că datoria guvernelor se situează la un nivel fără precedent pe timp de pace, dar datoria guvernelor ne oferă doar o imagine parțială a stării finanțelor publice. Privită în izolare, ea poate să ne inducă în eroare. Astăzi, riscurile la adresa finanțelor publice sunt semnificative… ele sunt cauzate de creșterea economică lentă și rata scăzută a inflației în zona euro și în Japonia.”

Well, poate că creșterea economică lentă este de fapt ea însăși cauzată de noianul datoriilor, acumulate atât de sectorul public cât și de cel privat, datorii care retează motivația oamenilor de a-și asuma noi investiții. În ultimele decenii omenirea nu s-a aflat într-un al treilea război mondial, dar practic s-a dus un război global împotriva capitalismului, a liberei inițiative și a responsabilității individuale. În acest război s-au promovat:

  • eutanasia rentierului (prin dobânzile artificial de mici datorită politicii monetare expansioniste);
  • iresponsabilitatea (“asigurările sociale”, bailout-urile),
  • etatismul.

Să gândim practic: pentru ce să te gândești cum să răspunzi nevoilor consumatorilor, să-ți deschizi o afacere? Nu mai bine te angajezi la stat sau la corporațiile care trăiesc din contracte cu statul?! În loc să-ți asumi riscul investiției pe cont propriu sau să inventezi un produs nou, nu mai bine investești la grămadă într-un hedge fund, fiindcă oricum ai învățat că aceste instituții sunt too big to fail?! Pentru ce să te chinuiești ca să economisești o brumă de capital? Nu vezi că, în cel mai bun caz, dobânzile bancare abia acoperă pierderea puterii de cumpărare? Nu mai bine iei tu o finanțare europeană, un credit cu buletinul, ceva de genul?!

Asta e problema: că puțină lume mai vrea să-și ia soarta în propriile mâini. Mai degrabă se gândește cum să inventeze un nou “drept social” – venitul minim, cum să acceseze niște fonduri publice nerambursabile, cum să umfle rândul birocrației guvernamentale. Iar problema asta mănâncă bani, din ce în ce mai mulți bani publici. Adică crește taxele și umflă datoria publică.

Creșterea economică rapidă nici nu va reveni, într-o manieră sustenabilă, decât atunci când gradul de îndatorare va fi redus. Așa că așteptați-vă la ștergeri de datorii, la confiscări de avere, la inflație și tot tacâmul. Asta dacă se dorește o creștere sustenabilă. Fiindcă poate, la urma-urmei, nici nu se dorește așa ceva…

5 Shares
Share
Tweet
Share