24 January 2021
Home / Observații / De ce îl sprijină Obama pe Tsipras contra Merkel?

De ce îl sprijină Obama pe Tsipras contra Merkel?

V-am demonstrat că bancherii au transferat datoria Greciei din bilanțurile proprii în cârca statelor occidentale. V-am spus că Tsipras a ajuns la putere cu sprijinul finanțiștilor americani, precum Soros. V-am arătat ipocrizia economiștilor americani (finanțați de aceleași cercuri banchero-corporatiste) care cer acum ștergerea datoriei Greciei, deși cu ceva ani în urmă spuneau altceva. Astăzi însuși președintele Obama spune: „Tari care se afla in recesiune profunda nu pot fi stoarse la nesfarsit”.

Logic. Ele trebuie stoarse treptat, nu dintr-o dată! Mișcarea a fost salvarea băncilor europene, după cum se vede din graficul de mai jos. De fapt, a tuturor băncilor, implicit a celor americane, fiindcă din cauza fenomenului de contagiune pierderile se transmit în întregul sistem financiar global. Astăzi pierderile sunt acumulate la nivelul instituțiilor publice europene. Iar americanii nu au nimic de-a face cu asta, acum le convine ștergerea datoriilor, ei nu au nimic de pierdut. Au doar de câștigat, eventual o Grecie mai curată și mai uscată, care să înceapă să se îndatoreze din nou, că cine-știe, poate are nevoie de autostrăzi, poate vrea să creeze locuri de muncă, poate vrea să stimuleze consumul… La urma-urmei, finalul e previzibil dar e tot în câștigul bancherilor: multe profituri realizate, multe bonusuri încasate, o altă ștergere de datorii…

În plus, statul american are tot interesul să faulteze zona euro, cu cât euro este mai fragil cu atât cererea pentru dolari crește, ceea ce înseamnă spațiu de manevră pentru tiparnița Fed. Se cheamă păstrarea echilibrului monetar: dacă cererea de bani crește, atunci trebuie să crească și oferta, ca să asigurăm stabilitatea… completați singuri.

Expunerea bancilor americane

3 Shares
Share
Tweet
Share