24 February 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / De ce economisesc chinezii? Fiindcă nu au suficiente femei

De ce economisesc chinezii? Fiindcă nu au suficiente femei

Rata înaltă a economisirii chinezilor este în centrul multor dezbateri internaţionale, fie şi pentru faptul că provoacă un excedent comercial care dă dureri de cap statelor occidentale aflate într-o stare de letargie economică. De obicei, aceasta este pusă în cârca absenţei unui sistem de protecţie socială adecvat. În treacăt fie spus, explicaţia dominantă ilustrează magnific efectele perverse pe care le imprimă statul asistenţial asupra alocării venitului de către membrii societăţii: nu e de mirare că în secolul al XX-lea rata economisirii a scăzut în toată lumea civilizată, pe măsură ce guvernele le-au promis oamenilor că îi apără de şomaj, de boli, de nevoia unui venit după ce încetează să mai lucreze etc.

Dar a apărut o ipoteză nouă. Un profesor de la Columbia University a propus cea mai interesantă explicaţie pe care am auzit-o vreodată despre rata înaltă a economisirii din China. Pe scurt, ceea ce stimulează familiile chineze să pună bani deoparte este raportul în creştere accelerată dintre numărul bărbaţilor şi cel al femeilor.

În China, politica de planning familial constrânge cuplurile să aibă un singur copil. Deoarece preferinţele părinţilor înclină în favoarea sexului masculin, selecţia operată de către familii duce la naşterea unui număr disproporţionat de băieţi. Potrivit statisticilor, în ceea ce priveşte numărul de nou-născuţi, raportul dintre băieţi şi fete este de 1,2. Ceea ce înseamnă că, peste 20 de ani, căsătoria va fi o probă dificil de trecut de către orice bărbat chinez – femeile vor avea de unde alege iar 1 din 5 bărbaţi va fi permanent în “şomaj marital”. Astfel încât părinţii băieţilor încearcă să le asigure un “avantaj competitiv” suplimentar acestora, pe lângă farmecul lor natural, pentru a le facilita inserţia pe piaţa căsătoriilor. Şi se gândesc că puţin mai multă zestre nu ar strica.

Articolul este destul de categoric: „Am descoperit nu doar că familiile cu băieţi economisesc mai mult decât cele cu fete, dar şi că primele tind să economisească mai mult cu cât în regiunea în care locuiesc raportul băieţi/fete este mai ridicat.”

Încă nu m-am lămurit: este această explicaţie prea simplistă sau atestă cumva un alt efect neintenţionat aberant al politicii guvernului? Dacă este corectă, atunci soluţia ar fi retragerea guvernului din viaţa privată a indivizilor şi libertatea chinezilor de a avea câţi copii doresc. Alternativ, economiştii ar putea propune legalizarea poliandriei, acea formă de poligamie care constă în căsătoria unei femei cu mai mulţi bărbaţi. În acest fel acumularea de zestre ar deveni fără rost, chinezii şi-ar spori consumul, dezechilibrul comercial s-ar atenua, planeta ar fi smulsă din criză şi toată lumea ar fi fericită.

0 Shares
Share
Tweet
Share