31 March 2020
Home / Articole / De ce câștigă Ingrid de la Kaufland mai mult decât Geta de la Kaufland

De ce câștigă Ingrid de la Kaufland mai mult decât Geta de la Kaufland

638 Shares

Nu este prima dată când ZF revine la comparația dintre salariul unei casiere dintr-un hipermarket din Germania și cel al unei casiere din același hipermarket situat însă în România. Aparent, cele două casiere fac aceeași muncă. Ba chiar s-ar putea spune, cea din România muncește mai mult fiindcă hipermarketurile noastre sunt mai aglomerate decât hipermarketurile din țările dezvoltate. Dar să zicem că muncesc la fel de mult. Păi și atunci, vine întrebarea, este firesc ca Ingrid de la Kaufland din Germania să aibă un salariu de 7-8 ori mai mare decât Geta de la Kaufland din România? La muncă egală, ar trebui salariu egal, nu-i așa?

Geta

Nu, nu-i așa. Ce este salariul? Recompensa pentru un serviciu. Ca atare, nivelul său depinde de cererea și de oferta pentru respectivul serviciu. Asta e unu la mână, așa pentru începători.

Prețul serviciilor de frizerie in Zărnești sunt mai mici decât în București, deși este aceeași muncă. Manopera la service-urile auto diferă substanțial în funcție de oraș și de marca mașinii, deși cantitatea și calitatea muncii este în mare aceeași. De ce aceste variații? Din cauza diferențelor dintre piețe. În București lumea e mai bogată, sunt multe mașini, stai la coadă ori de câte ori mergi cu mașina la service. Mărimea veniturilor este unul din factorii determinanți ai cererii.

Doi la mână, competiția pe piață. Munca este în general un factor de producție ușor convertibil. Din dentist te poți face taximetrist. Oricine poate presta munci necalificate – bineînțeles, un sociolog de renume nu va fi niciodată tentat să devină casier la Kaufland, s-ar putea chiar să i se pară insuportabilă munca de casier, dar asta doar fiindcă prin pregătirea sa el are un avantaj comparativ în prestarea unui alt tip de servicii.

Trei la mână, trebuie ținut cont de cantitatea de capital acumulată. Economiile bogate sunt bogate în capital (exprimarea este de-a dreptul pleonastică, în sens economic, nu există să fi bogat în altceva decât în capital). Cu cât cantitatea de capital care revine fiecărei persoane este mai mare, cu atât producția/persoană (sau productivitatea muncii) este mai ridicată, deci cu atât salariile reale – cantitatea de bunuri pe care îți permiți să o cumperi cu o anumită sumă de bani – sunt mai mari.

Așadar, de ce casiera de la Kaufland-ul românesc are un salariu mai mic decât colega ei de breaslă din Germania? Deoarece (1) Germania a acumulat mai mult capital, (2) dacă salariul unei casiere ar fi de 10 euro/oră atunci inclusiv profesorii ar da năvală să se angajeze la Kaufland, ceea ce ar duce salariul fix la nivelul costului de oportunitate al muncitorului necalificat – adică atât cât este astăzi și (3) Kaufland România nu și-ar permite niciodată să-și plătească angajații la nivelul celor din Germania fiindcă asta ar însemna ca populația să-și permită la rândul ei să suporte aceste costuri, ceea ce din păcate nu este cazul.

Am pomenit ceva de povara fiscal-birocratică, de birurile puse întreprinderilor?! Nu, era să uit. Și acesta este un element important de care trebuie să ținem cont: pentru fiecare leu plătit salariaților, patronul trebuie să scoată din buzunar încă 80 de bani ca să achite diverse taxe, ceea ce este foarte mult.

***

Citiți și Vreți creșterea salariilor? Cereți scăderea impozitelor!

 

638 Shares
638 Shares
Share
Tweet
Share