4 December 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / De ce a eșuat programul “computere pentru copiii săraci”

De ce a eșuat programul “computere pentru copiii săraci”

În anul 2004 guvernul României s-a gândit să subvenționeze achiziția de calculatoare pentru copiii familiilor sărace, oferind tichete valorice de 200 de euro. Veți spune că a fost idee bună. Deloc. Orice subvenție modifică matricea stimulentelor indivizilor, diminând incitativele productive și provocând în schimb apariția celor perverse. Despre acest din urmă aspect s-a mai scris, chiar guvernanții plângându-se la un moment dat că numărul celor care raportează venituri pe membru de familie exagerat de mici doar-doar vor pune mâna pe un cupon este uriaș. Iată însă că a apărut un raport foarte interesant și despre primul aspect.

Un studiu publicat recent de poate cea mai faimoasă instituție de cercetare de pe planetă, National Bureau of Economic Research din SUA a analizat efectele programului Euro 200. Autorii studiului – Ofer Malamud (profesor la University of Chicago) și Cristian Pop-Elecheș (profesor la Columbia University – arată că guvernul României a implementat acest program imitând orbește alte state, “în ciuda lipsei de dovezi credibile că tehnologia îmbunătățește performanța școlară a copiilor sau comportamentul acestora”.
Fără vreun studiu de impact (ce-i aia?), numărul cupoanelor acordate a crescut de la an la an: 25051 în anul 2004, 27555 în anul 2005, 28005 în anul 2006, 38379 în 2007 și 35484 în 2008. Dacă la început cuponul acoperea circa 75% din valoarea unui computer care îndeplinea cerințele minimale prevăzute de lege, treptat el a ajuns să reprezinte întregul cost al acestuia, pe fondul scăderii prețurilor echipamentelor de profil. Merită menționate trei aspecte:
• în anul 2008 calculatorul cumpărat în chimbul cuponului trebuia să aibă minim procesor de 2GHz, 1 GB memorie RAM și 160 GB hard-disk; astfel încât, mărturisesc, familiile nevoiașe și-au putut procura ceea ce eu nu dețineam la acea dată, conferențiar universitar fiind;
• cuponiada a crescut puternic dotarea cu computere a familiilor sărace, până la punctul în care probabilitatea ca un copil sărac să dețină un calculator a depășit-o pe aceea a unui copil aparținând unei familii al cărei venit se situează deasupra limitei legale!
• aproape jumătate din calculatoarele tranzacționate prin acest program au fost vândute de o singură companie; cine trăia ieri din subvenții – azi este în faliment, ghici Flamingo ce-i?!

Revenind la efecte, v-ați aștepta ca rezultatele școlare ale copiiilor săraci să se îmbunătățească cumva? Dar ce, ei sunt roboței, le pui calculatorul în brațe și pac! – învață mai bine? Bineînțeles că nu. Copiii s-au bucurat tare că au primit un computer pe gratis, gândindu-se câte jocuri vor face și cum le vor da ei lecții colegilor lor mai puțin norocoși. Ce spun autorii studiului?

“Copiii care au obținut un astfel de cupon au avut rezultate semnificativ mai slabe la matematică, română și engleză, deși au luat note mai bune la informatică… a rezultat că obținerea unui cupon a redus timpul dedicat efectuării temelor, privitului la televizor și cititului.
Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare dat fiind că puțini părinți sau copii au afirmat că dispun de programe educaționale instalate pe computerele lor și puțini copii au spus că folosesc calculatorul pentru a-și face temele sau în alt scop educativ. În schimb, majoritatea calculatoarelor au instalate jocuri iar copiii au spus că cea mai mare parte a timpului pe care îl petrec la calculator este dedicat jocului.”

Din păcate pentru intențiile bune ale guvernanților, capitalul uman nu crește cu tehnologie, la fel cum poți să cultivi varză oferindu-i apă din belșug. Investiția în capital uman decurge din preferințele indivizilor, iar indivizii nu sunt atât de “legume” încât dacă îndeși în ei subvenții să îți ofere rezultatul scontat. Nici măcar copiii. Așa că înainte de a mai lua vreo măsură recomand decidenților să studieze bazele economiei fiindcă, vorba aia, niciodată nu știi când descoperi poker-starul din tine!

0 Shares
Share
Tweet
Share