5 April 2020
Home / Articole / De câte poduri e nevoie pentru a construi o autostradă?

De câte poduri e nevoie pentru a construi o autostradă?

Cum vă ziceam, m-am întors recent din Cehia. Autostrada Bratislava-Praga străbate o porțiune de podiș, presărată cu dealuri. Relieful îmi pare oarecum similar cu cel din Transilvania. Nu-mi aduc însă aminte ca în Cehia să fie trecut cu mașina pe poduri precum cele desenate de proiectanții autostrăzii Transilvania:

Între timp descopăr că problema podurilor create din pix a fost deja reclamată:

Potrivit unui mail anonim, semnat de “biroul neoficial de presa al CNADNR”, constructia viaductul de la Suplacu de Barcau va “pagubi” bugetul statului cu 100 de milioane de euro in plus fata de costurile estimate in proiectul initial. Viaductul traverseaza zona vestica a cimpului petrolier de la Suplacu de Barcau, care este unul din zacamintele importante pentru compania care il detine, OMV Petrom, avind o productie de petrol de aproximativ 1.000 de tone/zi, potrivit unor surse.
Initial, traseul autostrazii ocolea zona cu probleme, insa ulterior statul, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), a decis sa treaca cu autostrada pe deasupra lor

Nu sunt inginer de meserie. Dar nu pot abține să nu mă întreb dacă nu cumva suntem ca în bancul cu becul și polițiștii (sau alte personaje). Realitatea vorbește de la sine. În România se construiește mult, fantastic de mult. Peste tot vedem buldozere, oameni care sapă gropi și alții care le astupă. Sunt din ce în ce mai convins că gropile sunt făcute tocmai pentru acest scop. Poate și autostrăzile.

P.S. Oarecum lateral față de subiect, în Praga nu am văzut umbră de lucrător de la gaze, apă sau electricitate. Am bătut cu piciorul zilnic peste 10 km în interiorul orașului (vechi, de altfel), fără să zăresc echipe care umblă la canalizare sau la rețeaua de gaze. Nouă ni se vinde gogoașa că lucrările sunt necesare pentru că rețeaua este veche. Bănuiesc că, totuși, nu e mai veche ca cea din Praga. Altul trebuie să fie motivul pentru care sistematic străzile noastre sunt luate cu asalt de bombardierele de la ApaNova s.a.

0 Shares
Share
Tweet
Share