22 September 2020
Home / Despre criza / De câte ori poți împacheta Pământul cu banii pe care îi datorează Grecia?

De câte ori poți împacheta Pământul cu banii pe care îi datorează Grecia?

De 1869 de ori, dacă folosim bancnote de 1 dolar. Datoria totală a Greciei este de 429 mld. euro și până ați terminat de citit această frază ea a crescut deja cu 3000 euro. Doar dobânda aferentă acestei datorii reprezintă 972 euro/secundă! (sursa)

World-CurrencyCine deține această minciună… căci alt nume pentru o datorie ce reprezintă 215% din PIB nu există? În cea mai mare parte câteva onorabile instituții publice europene:

  • European Stability Mechanism (ESM), un vehicol financiar al zonei euro prin care țările membre îți acordă reciproc împrumuturi în caz de criză. Prin ESM s-a făcut transferul datoriei Greciei din patrimoniul băncilor în spinarea contribuabililor. ESM are de recuperat 145 mld. euro.
  • Banca Centrală Europeană (BCE) are de recuperat 55 mld. euro, bonduri grecești pe care le-a cumpărat după ce a înființat în 2010 Securities Markets Programme (SMP)
  • FMI are de recuperat 20 mld. euro.

Restul? Cetățeni, bancheri, alți creditori, simpli figuranți.

Anul acesta Grecia trebuie să plătească 22,3 mld. euro creditorilor externi, o sumă care – ca să vă faceți o idee – depășește cheltuielile cu salariile bugetarilor. În iulie-august BCE trebuie să primească 8 mld. Ups! Politicienii europeni au o problemă. Dar pentru problemele financiare există Super Mario, orice este posibil, frați europeni! În utopica lume a șarlatanilor economici datoria nici nu contează deoarece, cum zicea Keynes, “we owe it to ourselves”. Explică Krugman:

“Oamenii cred că datoria înseamnă pentru economie exact ce înseamnă pentru un individ: o grămadă de bani pe care trebuie să-i plătești cuiva. Dar asta e o greșeală; datoria pe care o creăm reprezintă practic bani pe care ni-i datorăm nouă înșine, care nu implică nici un transfer real de resurse.”

Uite așa se învârte lumea: salvarea Greciei a fost o invenție, datoria publică este o invenție, putem inventa oricând suficienți bani ca să o ștergem… care e problema?!

 

 

 

 

0 Shares
Share
Tweet
Share