22 September 2020
Home / Ideologi da' culți / Daniel „Greed-is-good” Dăianu vizează un loc în board-ul BNR

Daniel „Greed-is-good” Dăianu vizează un loc în board-ul BNR

Vă daţi seama ce ar fi dacă în locul lui Daniel Dăianu ar fi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR? Respectul pentru o instituţie ar dispărea într-o secundă.

Aceste cuvinte nu le spuneam eu, ci un cunoscut jurnalist de la ZF, acum ceva vreme. Deocamdată Daniel Dăianu, care de-a lungul carierei s-a remarcat prin faptul că a primit sume uriașe de la stat (inclusiv la ASF) și a pierdut 280 000 de euro prin speculații bursiere, nu are șanse să ajungă în locul lui Mugur Isărescu. Măcar și pentru motivul  că, potrivit domnului Maior și relatării lui Cristian Sima, BNR conduce celelalte instituții, nu serviciile controlează BNR:

“La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea. Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două, euro pentru bogați germania, olanda, finlanda și cel pentru săraci grecia portugalia, italia, spania. Se vehiculează chiar și ideea că în cazul unui Run la băncile românești, acestea ar putea fi aparate cu taburile împotrivă deponenților care doresc să-și retragă banii….

Maior e foarte sigur de sine, vorbește puțin și pune accentul pe instituțiile statului care sunt pregătite și vor acționa conduse de BNR.”

Dar totusi, dacă ar fi numit în Board, conform gazetei înțeleg că respectul populației pentru BNR va fi măcar știrbit, dacă nu ar dispărea complet.

arts_notebook1_06

Pe de altă parte, numirea lui Daniel Dăianu ar fi logică. În board-ul BNR nu ajung decât oameni performanți, cu un CV cunoscut, așa cum spunea ieri domnul Vasilescu. Iar domnul Dăianu este un economist extrem de performant: indiferent de vremuri și partidele care s-au succedat la guvernare, a fost în poziții importante: ba ministru, ma europarlamentar, ba supraveghetor al pieței… În plus, CV-ul său este foarte transparent: este singurul finanțist de top care a recunoscut că a fost ofițer al Securității (oare restul bancherilor și finanțiștilor sunt încă activi?)… Unde mai punem că abia acum ar putea avea ocazia să facă ordine și la BNR – o instituție a cărei implicare în declanșarea boom-ului speculativ și a crizei nu este încă pe deplin lămurită (spun cârcotașii). Pentru că și BNR are punctele ei slabe:

„- Politicile voastre s-ar aplica pe Marte…, din cauza voastră s-a întâmplat ce s-a întâmplat,…. am mai auzit şi la Banca Naţională astfel de voci stupide, îmi pierd timpul cu voi…, voi sunteţi în stare să predaţi macroeconomie?… Băăă, mai citiţi băăăă, că habar n-aveţi ce se întâmplă în lumea asta, staţi între patru pereţi. Băăă, voi nu aţi luat în viaţa voastră decizii, staţi între patru pereţi şi citiţi, nu aveţi copii! Sunteţi economişti de Evul Mediu!”…

– “Voi nu înţelegeţi băă, riscul sistemic ….băă, piaţa e imorală”
– „Însă, domnule profesor, salvarea de la faliment a coloşilor cu picioare de lut pe spinarea contribuabililor americani cât de morală a fost?
– „Hai.. băă.. voi nu aţi luat decizii niciodată!”

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share