27 October 2020
Home / Energie / Dan Șelaru despre prețul petrolului și alte chestii

Dan Șelaru despre prețul petrolului și alte chestii

Pretul petrolului e la moda, s-a prabusit si o sa crape rusii, asta e nivelul unu de analiza; nivelul doi de analiza ne spune ca o sa crape rusii si ca o sa vina si o noua criza, ca asa a fost si in 2009; nivelul trei de analiza e ceva mai subtil, raman primele doua consecinte, dar se mai baga ceva de genul, Romania trebuie sa-si dezvolte resursele, cu cele doua versiuni; prima, sa ne integram in sistemul energetic UE, si a doua, niciun litru de hidrocarburi sa nu plece din tarisoara noastra pana nu e asigurat necesarul intern.

Discutia e infinit mai complexa.

Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem este ca toate cifrele pe care le vedem nu reprezinta productia de petrol, ci productia de lichide care pot fi folosite pe post de combustibil, acestea nu au aceeasi cantitate de energie stocata, e ca si cum ai pune la un loc berea, vinul si tuica sub denumirea de bauturi alcoolice si spune ca productia de bauturi alcoolice a crescut sau a scazut. Orice om stie ca nu e asa, 10 litri de palinca sunt ceva mai mult ca 15 litri de bere. Dar doar cativa stiu ca asa ne dau agentiile din domeniu productia de petrol , o suma de lichide cu continut energetic diferit la acelasi volum. Asta e un factor politico – chimic, chimic pentru ca sunt amestecate lucruri si politic, pentru ca decizia de a amesteca lucrurile e politica in scopul acoperirii ideii normale ca orice lucru e finit daca volumul in care se afla e finit. Pamantul e finit.

Un alt lucru este urmatorul, pentru a obtine petrol este necesar petrol, nimeni nu stie care este consumul intern pentru a obtine o anumita productie, pe vremuri cu 1 baril se obtineau 100, acum sunt locuri cand cu 1 baril se scot 4, totul depinde de la loc la loc si de la tehnologie la tehnologie, o medie e estimata de unii de 1 la 10, de altii de 1 la 15, practic nu se stie. Asta e un factor geologic si geografic, una e sa scoti petrol in Nigeria, alta in Siberia, in Siberia e mai scump pentru simplul motiv ca in conditiile geologice egale, in Siberia ca trebuie sa incalzesti casele angajatilor. La asta se adauga calitatea petrolului, care trebuie rafinat, practic pus la fiert si curatat de alte substante, sulf in general, si in functie de calitate se obtin variate volume de motorina, benzina, pacura, gaz lampant si gaze care pot fi relichefiate. Dupa care vine distanta fata de consumator si tipul de transport, exista conducte, exista porturi, toate astea participa la formarea pretului producatorului.

Apoi vin factorii financiari, petrolul se scoate din pamant in urma unor investitii financiare extrem de mari, investitiile necesare cresc tot mai mult pentru ca locurile usor accesibile au fost epuizate si acum petrolul este cautat aproape de Polul Nord, pe fundul marii sau in locuri greu accesibile cum e mareata Siberie, la asta se adauga investitiile de exploatare, toate acestea sunt facute cu bani imprumutati, de aici costul cu dobanzile, petrolul se vinde de obicei in dolari, dar cheltuielile sunt in moneda locala, si aici intervine cursul de schimb, volatilitatea monedelor, razboaiele in care toata lumea isi devalorizeaza moneda si tot asa. Factorii sunt economico – politici.

Aici mai intervine un lucru, de fiecare data cand cineva a vrut sa vanda petrol in altceva decat dolari s-a ajuns daca nu la razboi macar la niste sanctiuni economice. Acum se joaca exact aceasta sceneta, rusii au inceput sa vanda petrol in alte monede, sau cel putin incearca, sa vedem daca o sa reusasca, Rusia nu e Iraq, oricat ar crede unii altceva. Aici e politica pura.

Tot local se stabilesc si redeventele care modifica preturile de productie, asa cum consumul este modificat de accizele locale. Factori economico – politici.

OIL dependence

(sursa: The Economist)

Un alt factor este tehnologia, atat la productie cat si la consum, Unele tehnologii de extractie sunt rentabile la un anumit pret, altele nu sunt, fracturarea hidraulica nu e noua, doar ca la preturi de peste 60 de dolari pe baril este rentabila (60 e o aproximatie, totul e de la loc la loc). De partea cealalta e eficienta motoarelor, din ce in ce mai mare, de unde consumul tot mai mic.

Un factor determinant este efectiv situatia economica, daca in US, UE si Japonia consumul scade, in tarile in curs de dezvoltare consumul creste, exista deja un transfer de consum tot mai mare spre tarile mai putin dezvoltate care insa beneficiaza in multe cazuri deja de tehnologii eficiente. Aici avem stiinta si tehnologie. Un pret mare blocheaza un grup de tari si ajuta altele, un pret mic are efect invers.

Instabilitatea sociala din tarile producatorilor, in general tari arabe, cu populatii tinere, in crestere demografica rapida si fara prea multe optiuni, poate conduce la prabusiri bruste ale productiei si variatii ale preturilor neprevazute.

Se adauga politica OPEC, a Arabiei Saudite in special, care poate modifica preturile prin cresterea sau restrangerea productiei, lucru pe care l-a facut de mai multe ori. Un alt factor politic.

Peste toata acestea se adauga capabilitatea consumatorilor sa consume la un anumit pret, daca acestia sunt indatorati prea mult atunci in mod sigur o sa consume mai putin si de aici o presiune pe scaderea preturilor, daca insa preturile sunt prea mici se blocheaza productia. Iar deasupra tuturor stau bursa si speculatorii, cu stari de spirit absolut irationale cateodata.

Asa ca singura analiza serioasa la adresa pretului petrolului este “sa vedem, dracu’ stie”.

***

Autorul acestui text este Dan Șelaru.

0 Shares
Share
Tweet
Share