18 September 2020
Home / Economişti / Dacă nu credeţi în Zeitgeist, poate îl credeţi pe A. Meltzer

Dacă nu credeţi în Zeitgeist, poate îl credeţi pe A. Meltzer

Allan Meltzer este un economist de prestigiu în mainstream-ul academic (“unul din cei mai mari experţi în politică monetară din lume”, ne informează Wikipedia). Spre onoarea lui, modul în care interpretează criza şi mai ales efectele nocive ale politicii de salvare a bancherilor pe spinarea păturii vaste a populaţiei prin intermediul inflaţiei, este foarte asemănător cu argumentele economiştilor adevăraţi – argumente care stau, în bună măsură, la baza ideilor din filmul Zeitgeist.

Cei care asociază filmele de acest gen cu teoria conspiraţiei şi găsesc astfel un motiv facil să le critice, ar face bine să fie mai atenţi. Ce ne spune nouă Meltzer?

Că după ce anticipările inflaţioniste se vor ajusta, adică vor deveni mai realiste, creşterea preţurilor va exploda, economia americană trecând de la perspectiva deflaţiei la o rată a inflaţiei de 2 cifre, chiar mai mare decât cea înregistrată în anii 1970.

Ah, vor spune credincioşii cultului statului, dar guvernul ne va salva iarăşi fiindcă, în momentul în care presiunile inflaţioniste se vor face simţite, el va creşte rata dobânzii şi va retrage banii injectaţi pe piaţă până acum. Ei, chiar vreau să trăiesc vremurile alea, în care statul o să le spună faliţilor că vor rămâne fără lichidităţi! Ce glumă.

0 Shares
Share
Tweet
Share