30 October 2020
Home / Observații / Dacă critici BNR ești tratat cu obrăznicie

Dacă critici BNR ești tratat cu obrăznicie

Tipic pentru o țară subdezvoltată, cu o democrație defectuoasă, în care instituțiile publice lipsite de responsabilitate și decidenții politici aroganți tratează România precum tarlaua personală. Domnul Daniel Oanță, consilier de strategie la BNR, scrie în articolul Codul fiscal și Alzheimerul adepților statului minimal următoarele:

“Cu toate acestea şi în ciuda avertismentelor publice venite dinspre Comisia Europeană, Consiliul Fiscal, Banca Naţională a României şi, recent, dinspre FMI, sunt încă o grămadă de analişti care ne fac teoria chibritului despre cum trebuie să fie statul mic şi lăsată piaţa sa regleze ea lucrurile. Aceeaşi piaţă care, de bine ce le-a reglat, a aruncat mapamondul în cea mai gravă criză financiară a timpurilor noastre?

Cea care a declanşat criza datoriilor suverane din Uniunea Europeană şi ne-a aruncat pe toţi în recesiune? OK… Putem să trecem cu înţelegere peste aceste manifestări de Alzheimer şi să lăsăm poeţii macroeconomiei să bată câmpii cu graţie în susţineri aşa zis academice? Răspunsul este da, putem, dar este imprudent să lăsăm să răzbată în opinia publică impresia că acest Cod Fiscal este altceva decât un şoc major adresat unei economii care în acest moment la nivel de indicatori macro arată excelent.” (sublinierea mea)

Probabil autorul se referă la unii dintre semnatarii scrisorii deschise adresate întregii clase politice prin care se cerea reducerea grabnică a taxelor în condiții de responsabilitate bugetară. Într-o manieră necuviincioasă, el spune că aceștia (profesori universitari, economiști cu studii aprofundate în universități de prestigiu, antreprenori de succes) suferă de o tulburare mintală și că argumentele aduse în favoarea reducerii taxelor nu sunt decât un șir de vorbe fără noimă.

Sigur, autorul nu vorbește în numele BNR, conform disclaimer-ului adăugat cu grijă la sfârșitul articolului. Dar se cuvine să observăm că, pe lângă “Școala de la BNR”, monopolul producției de bani mai întreține și persoane cu acest gen de comportament. Lor trebuie să le reamintim că trăiesc din bani publici și că decența trebuie să le caracterizeze comportamentul atât în exercitarea funcției publice cât și în afara acesteia, mai ales dacă între cele două se află o suspect de strânsă legătură. Dacă reprezentanții statului sau funcționarii acestuia ajung să-i calomnieze pe cei care critică deciziile politice, din banii cărora trăiesc de fapt, atunci situația este cu adevărat tristă.

Birocrat

P.S. Câți consilieri are BNR? Am auzit un zvon cum că ar fi sute. Nu pot să cred că este adevărat.

 

95 Shares
Share
Tweet
Share