25 November 2020
Home / Observații / Dacă bunica avea roți… Meleșcanu știa economie

Dacă bunica avea roți… Meleșcanu știa economie

Invitat la o dezbatere domnul Meleșcanu își expune filosofia fiscală:

“Dacă vă uitați la România, unde rata de colectare a taxelor și impozitelor este de aproximativ 32%, față de peste 80% în Elveția sau în Germania, realizăm imediat principala dificultate pe care o are statul român… În Bulgaria, rata de colectare a impozitelor și taxelor este de 42%. Este cu 10% mai mare ca în România. Dacă am reuși să colectăm impozitele și taxele la nivelul Bulgariei, ar rezulta 10 miliarde euro în plus pe an, fără niciun efort deosebit”.

Nothing

Sigur că da. Dacă și cu Parcă se plimbau cu o barcă. Și dacă Dacă nu era, Parcă parcă se-neca. Sau, cum zic americanii, Dacă bunica avea roți atunci se numea tramvai. Sau, direct în engleză, If wishes were fishes, we’d never go hungry.

Oare politicienii români vor înțelege vreodată că mai buna colectare a taxelor înseamnă creșterea poverii fiscale? E simplu, o amendă care nu este aplicată niciodată nu este de fapt o amendă. O amendă aplicată rar descurajează puțin. O amendă aplicată foarte frecvent descurajează mult. Cam așa și cu impozitele. Slaba colectare a impozitelor arată opoziția fiscală. Nu poți să presupui că mâine ai putea colecta mult mai bine impozitele, fără ca nimic altceva să se întâmple. Cu siguranță se va întâmpla ceva: rămași cu mai puțini bani în buzunar antreprenorii n-ar mai avea resurse să investească, locurile de muncă s-ar diminua, consumul de diverse mărfuri și servicii (dorite cu adevărat de populație) s-ar diminua.

 

 

0 Shares
Share
Tweet
Share