18 September 2020
Home / Finanțe-Bănci / Cutiile de valori cu “rezerve fracționare”: câteva calcule pe marginea scandalului BCR Pitești

Cutiile de valori cu “rezerve fracționare”: câteva calcule pe marginea scandalului BCR Pitești

Numărul piteștenilor care au reclamat că le-au dispărut bani din casete de valori pe care le-au închiriat la BCR a ajuns la 10, suma totală pretinsă depășind 1,5 milioane euro. Să punem această cifră în perspectivă.

money-theft

Conform datelor BNR aferente lunii septembrie, în județul Argeș valoarea disponibilităților în valută (conturile curente) ale populației se ridică la circa 37 milioane euro (echivalent). Câte din aceste conturi sunt deschise la BCR? Nu știm exact, dar putem încerca o estimare ghidându-ne după cota de piață a băncilor. BCR are la nivel național o cotă de piață (după active) de 19%. Dacă operăm cu presupunerea adițională că disponibilitățile în valută și banii din casetele de valori sunt distribuite între bănci proporțional cu cota de piață a acestora, atunci înseamnă că în județul Argeș, la BCR, există depozite la vedere în valută în cuantum de 7 milioane euro. Acum, Piteștiul reprezintă doar o parte din județul Argeș, probabil cea mai importantă, dar oricum nu putem presupune că în Pitești se strâng toate disponibilitățile în valută. Să zicem că 5 milioane euro (adică peste 70% din bani) se află în Pitești. Acest calcul ne pune în fața următorului rezultat: suma pretins dispărută din casetele de valori reprezintă o treime din valoarea conturilor curente. Cam câtă valută ține lumea la CEC, de exemplu (cotă de piață 7%).

Mi se pare mie sau este cu adevărat ENORM? Oare câți bani au românii în casetele de valori din bănci? Orice informație sau observație care ar îmbunătăți calculul de mai sus este binevenită.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share