24 February 2020
Home / Articole / Cum se vede România din vacanță

Cum se vede România din vacanță

Hai că e vacanță, s-o mai lăsăm cu economia și să trecem la lucruri serioase.

Gura bate fundul
Vorba lui Valentin Gros, asta înseamnă că în capitalism ca și în socialism dacă vrei să-ți meargă bine trebuie să taci cât mai mult. Ceea ce mă face să comentez așa: nu despre vorbe e vorba aici, ci despre fapte. Faptele bat fundul, nu gura. Dar guvernatorul este un bun politician, de asta a ales o formulare mai plastică.

• Lucian Isar a plecat din guvern.
Sincer, îmi pare rău, Lucian deține capacitatea intelectuală de a servi oricând România din postura de ministru. Spre deosebire de alții, mulți alții care dețin această funcție. Pe de altă parte însă, sper că Lucian nu și-a imaginat că poate domni acolo prea multă vreme. Dacă ești peste măsură de flexibil ca să intri în guvern, atunci ar fi bine să ai în vedere că și guvernul, la o adică, va fi suficient de flexibil pentru a te expulza oricând. What goes around, comes around, if you can read me.

• Traian Băsescu nu își dă demisia.
Să dăm Cezarului ce-i al al Cezarului. Adică celor care au venit la vot și au votat pentru demiterea președintelui. Foarte mulți români. Cred că, ceteris paribus, un președinte veritabil ar fi demisionat în cinci secunde. În loc de această demisie Traian Băsescu merge pe litera legii și speră într-un verdict favorabil al CCR. Mi se pare puzzling. De unde atâta încrâncenare? Mai ales că o demisie i-ar fi picat bine la popularitate, în creștere oricum din câte bag seama. Care să fie explicația?
Ca economist, sunt obișnuit să nu cred în iraționalitate. De asemenea, sunt prea bătrân ca să mai cred în acte de eroism (“Nu demisionez fiindcă vreau să salvez țara”), mai ales din partea politicienilor români. Din experiență vă zic, aparent cele mai insolubile probleme au la bază o explicație simplă, foarte simplă, la care nimeni nu se gândește. Avansez și eu o ipoteză. Cineva nu vrea ca Traian Băsescu să demisioneze, astfel încât acesta nu are de ales. O fi vreun licurici?

• Eu vara asta nu știu să citesc și plec în concediu
Se pare că CCR nu a cerut nici o renumărătoare a electorilor, dar guvernul nu a înțeles asta. Show total. Dar atunci nu înțeleg de ce a amânat CCR decizia? Umblă vorba că lumea avea treabă și pleca în concediu. Cum ziceam, în situațiile aparent inexplicabile, căutați explicațiile banale.
“În ce țară trăim?”, se întreabă unii?, He, he, în țara în care orice este posibil. Vorbesc serios, nu m-ar mira să văd mâine cum cade curentul în jumătate din țară, așa cum s-a întâmplat în India recent. Cred că societatea românească e mai coruptă decât cea indiană. E simplu să vă treziți, oameni buni. Mâine e posibil să aflăm orice, de exemplu că leul valorează fix 50% față de cât credem. Alții au avut parte de astfel de experiențe. Și ei știau să citească.

0 Shares
Share
Tweet
Share