20 October 2020
Home / Investitii / Cum mănâncă Deloitte zerouri în situația financiară a Romgaz

Cum mănâncă Deloitte zerouri în situația financiară a Romgaz

Micii investitori s-au înghesuit să cumpere acțiunile Romgaz pe care statul le-a scos la vânzare, plasând ordine care depășesc de 5 ori stocul de acțiuni rezervat lor, și sper că au primit bine vestea că vânzările Romgaz au scăzut cu 10% în primele nouă luni. Cu acești bani puteau cumpăra aproape 11 tone de aur, adică 10% din tezaurul BNR, deci mă gândesc că au citit cu atenție prospectul de emisiune și atașamentele, și s-au gândit bine. Prin urmare, pentru ei ceea ce voi nota astăzi nu constituie o supriză. Restul cititorilor s-ar putea însă să descopere un lucru interesant.

Statul derulează pe bursă vânzarea de acțiuni a anului – renunță la o parte din acțiunile deținute la Romgaz. V-ați aștepta să găsiți informații clare și coerente, nu? Ei bine, sunt curios cum ați citi dvs. informația referitoare la numărul de acțiuni Romgaz din tabelul de mai jos, care se află pe pagina a doua a raportului de audit redactat de Deloitte – raport disponibil pe site-ul BVB imediat după Prospectul de ofertă publică.

 Situatia contabila

Dacă nu știți cum să citiți informația încercuită de mine cu roșu, atunci nu vă pierdeți speranța. Aflăm răspunsul din bilanțul contabil pe 2012 disponibil pe site-ul companiei. Romgaz are 383 038 380 acțiuni – dar în raportul de audit figurează greșit doar 38 303 830 (au mâncat un zero). Culmea este că numărul acțiunilor e trecut pe coloana definită prin „mii RON” (’000 RON), ceea ce este un nonsens, numărul acțiunilor se măsoară în unități, nu în RON. Dacă am lua de bun indiciul cu „mia”, atunci ar rezulta că Romgaz are 38,3 miliarde de acțiuni! Deci, luați-o cum vreți, aveți de unde alege și e amuzant oricum!

Bilant 2012

Mai aveam o posibilitate să aflăm răspunsul corect. Știm că statul vinde zilele acestea 57 milioane de acțiuni (mai exact 57 813 360), reprezentând 15% din capitalul companiei, dar acest număr nu reprezintă 15% nici din 38,3 de milioane, nici din 38,3 miliarde! Cota de 15% corespunde unui număr de 383 milioane acțiuni, atât cât și sunt de fapt.

 

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share