20 September 2020
Home / Observații / Cum face statul rele publice – cazul aderării la euro

Cum face statul rele publice – cazul aderării la euro

Ce fain este când economiștii ajung să își depene amintirile! Descoperi brusc cât de prost a fost statul, cum a greșit el, și mai ales cât de înțelepți sunt ei, care l-au consiliat și vor continua să-l consilieze, ori de câte ori expertiza lor tehnocratică va fi cerută!

Zice așa Ionuț Dumitru:

“Seriozitatea a fost zero când am stabilit ținta 2019. Calendarul trebuie să fie unul realist… Poate și din cauza acelei date o parte din populația s-a îndatorat în valută, așteptând să adoptăm rapid euro”

Pentru clarificarea întregii probleme, vă reproduc cele scrise într-un articol din ianuarie 2014:

***

Reporter: Dar procesul de convergenţă a fost cel care s-a răsfrânt asupra percepţiei publice şi a favorizat preferinţa pentru creditele în valută. Mulţi clienţi au decis să se împrumute în valută tocmai pentru că aveau un orizont relativ scurt în care se schimba oricum moneda naţională.

Mugur Isărescu: A fost o percepţie eronată. Cred că trecerea spre moneda euro, cu excepţia ţărilor mici, care au consiliu monetar, se face, în mod paradoxal, printr-o întărire a rolului monedei naţionale şi nu printr-o slăbire a acestuia.

Deci a fost greșit să luăm de bun angajamentul autorităților dinainte de criză care, la acea vreme, spuneau că acuși-acuși vom intra în zona euro, în 2015 sau așa ceva. A fost “o percepție eronată”… Deci BNR a încurajat creditarea în valută. Acum vine și spune că am avut o percepție eronată? BNR a dus o politică de consiliu monetar. Acum vine și spune că am avut o percepție eronată?

***

Carevasăzică, întâi și întâi ni s-a spus că am avut o percepție eronată. Practic, că noi, publicul, suntem de vină că am luat credite în valută. Acum, ni se spune că de fapt – Ups! Eroare! – clasa politică a greșit atunci când a fixat ținta, iar această greșeală i-a determinat pe oameni să ia credite în valută. Urmarea? Un fleac, doar o criză zdravănă.

E bine că se spune adevărul, așa și pe bucățele, pas cu pas. E bine că aflăm de ce este în stare statul, direct de la cei aflați în preajma lui. Aceiași economiști care nu ratează nici o ocazie de a ne spune câte lucruri minunate are statul datoria să facă și tot atâtea motive pentru a ne plăti impozitele.

ikiru

Între timp aderarea la euro s-a amânat din nou. Dar ghici ce spunea guvernatorul BNR nu mai departe de anul trecut:

“România poate să anunţe acum că a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atât preşedintele, cât şi primul ministru au anunţat că obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambiţios care poate fi folosit ca ancoră pentru politicile economice”, a spus Isărescu la conferinţa Euromoney.”

Ca ancoră, da? Deci anul trecut ni se spunea, de către tehnocrați, că e fezabilă aderarea în 2019. La fel s-a spus și în anii de boom, despre ținta 2015. Și acum, ca și atunci, tehnocrații s-au răzgândit din nou. Și aruncă vina pe politicieni. Mi se pare corect, politicienii sunt de vină pentru tot! Vedeți ce dibaci sunt tehnocrații?

 

60 Shares
Share
Tweet
Share