18 September 2020
Home / Analiză-Statistică / Cum au evoluat planurile imobiliare ale românilor în 2013?

Cum au evoluat planurile imobiliare ale românilor în 2013?

Sectorul construcțiilor nu a cunoscut aproape nici o modificare față de anul trecut. Numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale a continua să scadă în acest an, planurile de construcție ale românilor reducându-se cu o treime față de vârful înregistrat în 2008. Potrivit INS, deși în septembrie interesul pentru construcția de locuințe a fost mai ridicat decât în septembrie anul trecut, în perioada 1.I-30.IX.2013, s-au eliberat 29090 autorizaţii de construire, în scădere cu 1,7%, faţă de perioada 1.I-30.IX.2012.

Numarul autorizatiilor de constructie

 

Dacă ne uităm la suprafața utilă prevăzută în autorizațiile de construcție, vedem că aceasta a rămas practic constantă în acest an, luna trecută fiind autorizată o suprafață de 631592 mp, ușor mai mică decât în urmă cu un an (631758 mp)

Suprafata utila

 

Suprafața utilă autorizată a scăzut foarte mult comparativ cu anii de boom economic, mult mai mult decât lasă să se vadă numărul de autorizații de construire. Nu se mai construiesc parcuri de blocuri sau de vile. Această frenezie a dezvoltatorilor imobiliari a fost posibilă doar datorită expansiunii creditului, care a hrănit specula cu terenuri și apartamente, fără nici o legătură cu nevoia reală a oamenilor pentru locuințe. Jumătatea din “cantitatea” de metri pătrați construiți în anii 2007-2008 au fost pur și simplu investiții greșite. Voi reveni pe această temă.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share